Mainos

Tohvelidiplomatia toimi Saariselällä

Viltti hartioilla, tohvelit jalassa, ja tuli takassa. Poikkeuksellinen ympäristö ja rauha avasi ministereille uusia näkökulmia esimerkiksi EU:n yhteisestä puolustuspolitiikkaan.

– Meillä ei oikeastaan koskaan ole aikaa tällaiseen keskusteluun, missä mietitään, mitä me oikein Euroopasta halutaan, pääministeri Jyrki Katainen totesi.

Myös kuuden maan ministerivieraat kiittelivät mahdollisuutta puhua Euroopasta ilman tiukkaa aikataulua ja asialistaa.

– Me yleensä aina tapaamme Brysselissä, missä käydään hyvin vakavia keskusteluja pöydät täynnä paperia. On hyvä, että meillä on joskus mahdollisuus keskustella laajemmista kysymyksistä eri tavalla. Nyt saatoimme keskustella pari päivää rauhassa tohvelit jalassa ja huopiin kääriytyneinä, kiitteli Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

Saariselän keskusteluissa nousi esiin muun muassa yhteisen puolustuspolitiikan suurempi tarve Naton vaikutuksen vähentyessä Euroopassa.

– EU:n joulukuun huippukokouksessa päätetään yhteisestä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, kertoi eurooppaministeri Alexander Stubb.

– Yhteistyö materiaalihankinnoissa on varmasti sellainen, mitä pitää pohtia. Suorituskykyjen yhteiskäyttöä joiltain osin. Uskon, että jatkossakin jokainen maa pitää strategiset suorituskyvyt itsellään, mutta aika paljon siinä voidaan edetä, pohti Jyrki Katainen.

Jäsenmaat töihin!

Retriitissä etsittiin myös vastalääkettä euroskeptisyyden kasvulle. Useat ministerit korostivat, että jäsenmaiden on tehtävä työnsä.

– Puhuimme täällä siitä, että jäsenmailla on suuri vastuu luoda töitä ja kasvua. Maiden pitää kantaa tämä vastuu, jotta emme päädy tilanteeseen, missä EU:ta syytetään jostain, mitä me emme voi tehdä. Euroopan on tehtävä osansa. Ja me teemme. Meillä on strategia: keskitymme nyt nuoriin. Mutta jäsenmaiden on tehtävä niiden osa: tehtävä uudistukisia, vahvistettava taloutta ja luotava työpaikkoja, pauhasi Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

– Meillä on ratkaisut paperilla, mutta meidän on nyt toimittava ja toteutettava ne. Meidän on osoitettava kansalaisillemme, että EU toimii sekä eurooppalaisella että kansallisella tasolla kansalaisten eduksi. Se on vastalääke euroskeptismiin, jatkoi EU:n puheenjohtajamaan Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton.

Saariselällä kolmannen kerran järjestettyyn retriittiin osallistuivat tänä vuonna vieraina Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton sekä Kroatian pääministeri Zoran Milanovic ja Turkin varapääministeri Ali Babacan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.