Mainos

Tohtori Tuho: Taantuman mahdollisuus 50 prosenttia

Odotukset euroalueen velkakriisin ratkaisusta ensi sunnuntain EU-huippukokouksessa ovat alkaneet horjua.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble hillitsi tänään odotuksia Kreikan kriisin ratkaisemisesta.

Myöskään Suomessa tänään vieraillut maailmankuulu talousasiantuntija ei odota kokoukselta ratkaisua euro-auleen ongelmiin. Lempinimellä Tohtori Tuho tunnettu New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini ennustaa Eurooppaan uutta taantumaa.

Tohtori Tuho puhui 400 sijoitusammattilaiselle iltapäivällä Helsingissä. Euroopan keskuspankki EKP sai haukut rahapolitiikan kiristämisetä viime keväänä ja poliitikot kyvyttömyydestä tehdä vaikeita päätöksiä koko kriisin aikana.

Roubini arvioi Helsingissä, että teollisuusmaiden taantuman todennäköisyys on yli 50 prosenttia.

Ohjauskoron nosto on Roubini mielestä EKP:n pahin virhe. Myös Suomen velkatakuita Roubini piti vahingollisina.

EU:n ja euroalueen päätöksenteko sai Roubinilta sapiskaa. Nähdyllä tavalla ei unionia voi hoitaa.

- Jokaisen maan on mietittävä, mitä sen toiminnasta seuraa. Näin ei voi jatkaa, Roubini sanoi. Euroalueen velkakriisin hoito on hänen mukaansa ratkaisevaa koko maailmantalouden kehitykselle. Ratkaisuja on hänen mukaansa pystyttävä tekemään parin seuraavan viikon kuluessa.

Kreikalle Roubini näyttäisi ovea eurosta - jos ei heti niin muutaman vuoden kuluttua.

- Jos euron arvoa ei voi heikentää, hintoja ja palkkoja laskea - jos talous ei kasva, ainoa mahdollisuus on erota eurosta ja palata omaan valuuttaan. Se on tuskallista ja aiheuttaa vahinkoa, mutta voi olla ainoa keino Kreikalle.

Tuki tai rahoituksen Harmageddon

Euroalueen kriisimaiden tukeminen on Roubinin mukaan perusteltua, vaikka kaikki vaihtoehdot ovat vaikeita. Kun tukea annetaan, on olemassa mahdollisuus kriisin ratkaisemiseen.

- Kriisimaiden jättäminen ilman tukea johtaisi uuteen Lehman-kriisiin toiseen potenssiin korotettuna. Ilman tukea tuloksena on 100 prosentin todennäköisyydellä tuho, rahoituksen Harmageddon, sanoi Roubini.

Ratkaisuja euroalueen pahenevan kierteen katkaisemiseksi tarvitaan Roubinin mielestä nopeasti. Päätöksiä on hänen mielestään saatava vähintään Kreikan tuesta, pankkien rahoituksesta ja Euroopan rahoitusvakausvälineen vahvistamisesta.

Roubini arvosteli EU:ta myös kasvustrategian puuttumisesta.

- Toimet ovat hyödyttömiä, ellei EU:lla ole kasvustrategiaa. EU-maiden talous on saatava kasvuun, Roubini sanoi.

Roubini ei usko euroalueen hajoamiseen. Sen sijaan hänen mukaansa on olemassa jonkinasteinen todennäköisyys, että yksi tai kaksi maata saattaa parin vuoden kuluessa lähteä eurosta, jos talous kehittyy huonosti.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Kymmenen uutiset 17.10.2011)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.