Mainos

Tohmajärvelle myönnettiin lisää sudenpyyntilupia

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt kolme uutta sudenpyyntilupaa Tohmajärvelle petovahinkojen vuoksi. Alueen asukkaat arvioivat Tohmajärvellä liikkuvan useita susilaumoja.

Maa- ja metsätalousministeriö on joutunut myöntämään kolme uutta sudenpyyntilupaa Tohmajärvelle susien aiheuttamien kotieläinvahinkojen vuoksi. Jo aiemmin myönnettiin yksi lupa. Tohmajärveläiset olivat hakeneet kaikkiaan 10 pyyntilupaa.

Suden totaalisuojelun vuoksi viranomaiset joutuvat tarkasti selittämään EU-viranomaisille lupien perusteet. Paikalliset asukkaat arvioivat Tohmajärvellä liikkuvan useita susilaumoja.
Tohmajärveläinen Veikko Kokko törmäsi metsästysretkellään susilaumaan. Kokko etsi jänisajossa ollutta koiraansa turvesuon reunasta ja joutui susien piirittämäksi.

- Kaksi tuli kohti edestä ja yksi kiersi tänne avonaisen turvekentän puolelle niinkuin olisi yrittänyt saartaa minua, Kokko kertoo.

Kokko ampui kahdesti ilmaan, mutta tilanne muuttui vain uhkaavammaksi.

- Pyörähdin tutkan kanssa koiraa katsomaan, mutta huomasin syrjäsilmällä, että sieltähän takaa tuleekin yksi susi semmoista reipasta ravia kohti, Kokko jatkaa.

Vasta neljäs kohti ammuttu laukaus pelotteli sudet pois. Mies pelastui, mutta metsästyskoira Peppi ei.

- Suolet oli suorana joku melkein 10 metriä pitkällä matkalla. Ilmeisesti oli rajusti eri suuntiin repäisty se koira heti kappaleiksi, Kokko kertoo.

Kokon ja monien muiden kotieläinmenetykset ovat pakottaneet ministeriön myöntämään yhteensä neljä pyyntilupaa Tohmajärvelle. Lisälupia kovisteltiin myös ministeriltä, mutta Suomen kansallinen pelivara suden suojelussa on todella pieni.

- Näihin kolmeen lupaan ei tarvinnut pyytää lupaa Brysselistä, vaan se menee meidän päätöksellämme ja me joudumme sitten jossakin vaiheessa Brysselin päähän selvittämään ja selittämään, että millä perusteella näitä on sitten myönnetty, vakuuttaa apulaisosastopäällikkö Christian Krogell maa- ja metsätalousministeriöstä.

Paikalliset asukkaat arvioivat Tohmajärven susikannaksi 20-30 sutta. Paikallisen suojeluväen mielestä pyyntiluvilla ongelmaa ei poisteta.

- Tämä ei ole se oikea ratkaisu minun mielestäni. Kun kerran on päätetty että susi on Suomessa uhanalainen eläin, että sen kantaa tullaan kasvattamaan, ne keinot pitäisi olla toisenlaiset, sanoo aluepäällikkö Heikki Pönkkä Pohjois- Karjan luonnonsuojelupiiristä.

Parempi ratkaisu olisi suoja-aitausten lisääminen. Niiden rakentaminen on kuitenkin jäänyt vapaaehtoisten harteille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.