Todisteita sotilaskoneiden törmäyksestä löydettiin Atlantista

Namibian rannikon edustalta löydettiin tänään myös amerikkalaisen sotilaskuljetuskoneen jäännöksiä. Eilen etsinnöissä samalla alueella havaittiin saksalaisen Tupolev-koneen jäännöksiä. Amerikkalainen C-141 ja saksalainen Tupolev katosivat samaan aikaan lauantaina.

Saksalaisessa Tupolev-154-kuljetuskoneessa oli 24 ihmistä ja amerikkalaiskoneessa yhdeksän ihmistä. Tänään löytyneet lentokoneiden jäännökset todistavat, että sotilaskoneet törmäsivät toisiinsa ja syöksyivät mereen noin 160 kilometriä Pohjois-Namibian rannikosta länteen. Etsijät pitävät mahdollisena, että amerikkalaiskone on pystynyt lentämään jonkin matkaa ennen mereen syöksyään.

Saksalaisessa Tupolev-154-koneessa oli kaksitoista merijalkaväen sotilasta, kymmenen miehistönjäsentä sekä kaksi näiden vaimoa. Kone oli matkalla Etelä-Afrikan laivaston 75-vuotisjuhlaan Kapkaupunkiin. Amerikkalainen C-141-kone oli matkalla Namibiasta Ascension-saarelle mukanaan yhdeksän hengen miehistö.

Saksan ilmavoimien kuljetusvastaava kenraali Gerhard Back ei pystynyt sanomaan, kuinka kaksi teknisesti pitkälle kehittyneen valtion sotilaskonetta voi törmätä toisiinsa suhteellisen tyhjässä ilmatilassa. Kenraali Back muistutti, että vain uusimmissa koneissa on törmäystutka, joka varoittaa vajaan 40 kilometrin säteellä olevista muista lentokoneista. Itä-Saksan peruja olevassa neuvostovalmisteisessa Tupolev-154-koneessa ei ollut tällaista törmäystutkaa, vaikka kone valmistui vuonna 1989 ja sitä uusittiin äskettäin.

Koneiden lentoreittejäkään ei tiedetä. Namibian viranomaisten mukaan saksalaiskone ei antanut vaadittua lähtöilmoitusta noustuaan viimeisestä polttoainetäydennyspaikastaan Nigerin Niameystä. Kone ei myöskään ilmoittanut lentosuunnitelmaansa Namibiaan. Kenraali Back kiisti ensin tiedot lähtö-ja lentosuunnitelmailmoitusten puuttumisesta ja sanoi, että ne oli annettu. Myöhemmin hän kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta ilmeistä ristiriitaa.

Etsintöihin osallistuu ainakin 15 lentokonetta, laivoja ja 265 ihmistä viidestä maasta, Saksasta, Namibiasta, Etelä-Afrikasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat