Mainos

Todistajille tukihenkilö oikeuteen Turun seudulla

Oikeuteen todistajiksi kutsutuille tarkoitetun tukipuhelimen suosio on paljastanut, että suomalaisten tiedot oikeusistuntojen kulusta ovat puutteelliset. Monet todistajista myös pelkäävät syytetyn kohtaamista.

Tukipuhelinpalvelua pyörittää Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen aluetoimisto. Turun alueella todistaja voi myös saada tukihenkilön mukaansa oikeuteen. Tukipuhelimen toiminta kestää huhti-toukokuulle, jonka jälkeen päätetään jatkosta.

Oikeudenkäyntiin todistajaksi joutuminen saattaa olla kova pala, varsinkin ensimmäisellä kerralla. Epävarmuus on ymmärrettävää, jos tiedot istunnon kulusta ovat puutteelliset.

Monen suomalaisen mielikuvat oikeuskäsittelystä on peräisin amerikkalaisista tv-sarjoista. Suomalainen oikeudenkäynti on kuitenkin kaukana jenkkityylistä. Todistajien tukipuhelin oikoo vääriä mielikuvia.

- On huomattu, että todistajat ovat epätietoisia siitä, mitä tapahtuu, ovat jännittyneitä. He tarvitsevat monesti enemmän tukea kuin asianomistaja, joka on ehkä käynyt juttua läpi asianajajansa ja mahdollisesti tukihenkilön kanssa, aluevastaava Tiina Rantanen Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen aluetoimistosta kertoo.

Tukipuhelimeen voi soittaa ympäri Suomen. Kysymysten kirjo on laaja.

- Suurimmaksi osaksi ei tiedetä, mitä tapahtuu. Tietysti harhaluulot voivat olla monenlaisia. Moni ei ole koskaan ollut yleisönä tai käynyt oikeudenkäynnissä. Huolissaan ollaan syytetyistä, pelätään kohtaamista, vapaaehtoistyöntekijä Henna kertoo.

Mikäli oikeuteen meneminen pelottaa, voi neuvovasta puhelimesta pyytää tukihenkilöä mukaansa. Tämä ilmaispalvelu toimii käytännön syistä toistaiseksi vain Turun alueen oikeusistunnoista.

- Asiakkaat ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä, ovat pitäneet tärkeänä, että on ollut joku ihminen mukana. Totta kai tuntuu kivalta, että voi olla avuksi, vapaaehtoistyöntekijä Henna kertoo.

Pelot syytetyn kohtaamisesta ovat useimmiten turhia. Suomessa todistajia uhkaillaan harvoin. Järjestäytyneidenkin rikollisryhmien jäsenet kärhämöivät lähinnä keskenään.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.