Todistajia hengenvaarassa - Suomelle tekeillä oma todistajansuojeluohjelma

Suomelle valmistellaan mahdollisuutta omaan todistajansuojeluohjelmaan. Sisäministeriö on käynnistämässä selvitystyön todistajansuojalainsäädännön uudistamiseksi.

Todistajien uhkailu oikeusprosessin aikana on yleistynyt vuosi vuodelta. Järjestäytyneen rikollisuuden kasvaessa uhkauksista on tullut entistä vakavammin otettavia.

Lain valmistelu aloitetaan sisäministeriön johdolla varsinaisesti vuodenvaihteen jälkeen, kertoo sisäministeriön poliisijohtaja Pentti Saira.

- Tässä on sekä kansainvälisiä että kotimaisia paineita. Suomesta puuttuu todistajansuojaa koskeva lainsäädäntö. Järjestäytynyt rikollisuus, terrorismi ja uudenlainen vakava rikollisuus vaativat myös erityisiä henkilönsuojakeinoja, erityisesti todistajan puolesta.

Poliisin tietoon tulee noin sata todistajan uhkailutapausta vuodessa. Lukeman arvellaan olevan kuitenkin vain jäävuoren huippu. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, jossa ei ole vielä omaa todistajansuojeluohjelmaa.

Poliisi voi antaa uuden identiteetin

Poliisihallituksen mukaan todistajansuojeluohjelman puuttuminen on haitannut esitutkintatyötä jo pitkään.

Todistajan identiteetin vaihto turvaamistoimena on ollut mahdollista maaliskuusta lähtien. Identiteetin vaihdon myötä todistajan nimi ja henkilöturvatunnus voidaan vaihtaa tapauksissa, joissa todistajaan kohdistuu vakava ja pysyvä uhka.

Kaikissa tapauksissa pelkästään uusi identiteetti ei riitä. Näissä tapauksissa poliisi voi myös avustaa henkilön sijoittamisessa toiselle paikkakunnalle tai mahdollisesti Suomen rajojen ulkopuolelle.

Muita suojelun keinoja ovat tällä hetkellä turvakielto sekä lähestymiskielto, jotka on kuitenkin katsottu melko tehottomiksi.

- Tällä hetkellä meillä on useissa eri laeissa säännöksiä, joissa suojellaan uhkauksen kohteita. Meiltä kuitenkin puuttuu varsinainen juridinen pohja tehdä juridisesti pätevä todistajansuojeluohjelma, sanoo poliisiylitarkastaja Arto Hankilaoja poliisihallituksesta.

Myös anonyymi todistaminen mahdolliseksi

Toteutuessaan todistajansuojalaki tarkoittaisi mahdollisuutta solmia todistajien kanssa sopimuksia, joissa heidät sitoudutaan heidän todistajana antamiaan tietoja vastaan sijoittamaan toiseen maahan uuden identiteetin turvin. Vastaavia sijoittamisia on tehty aiemmin jo muutamia, mutta laki varsinaisen sopimuksen tekemiseen on puuttunut.

- Tarkoitus on parantaa uhatun todistajan turvallisuutta monin tavoin. Ja ikään kuin antaa hänelle uuden elämän, Saira muotoilee.

Lakiuudistuksessa annettaisiin mahdollisuus myös anonyymina todistamiseen. Tämä varmistaisi esimerkiksi silminnäkijätodistajien turvallisuutta. Tällä hetkellä mahdollisuutta antaa todistajanlausunto anonyymina ei ole, ja rikolliset käyvät poliisin esitutkintapöytäkirjoja läpi tarkkaan niiden tultua julkiseksi.

Uhkailu yleistyy vuosi vuodelta

Vain pieni osa todistajiin kohdistetuista uhkauksista tulee poliisin tietoon. Tällä hetkellä tapauksia tiedetään vuositasolla olevan noin sata. Oikeudenkäynnit liittyvät järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai perheväkivaltaan.

- Varsin tyypillisiä ovat sellaiset tapaukset, joissa rikosprosessi on meneillään. Silloin uhkaus kohdistuu todistajan henkeen tai terveyteen. Muutama prosentti näistä uhkauksista konkretisoituu, Hankilaoja kertoo.

Todistajan uhkailu on kriminalisoitu, mutta varsin harvoin uhkailusta saadaan konkreettista näyttöä.

Uuden lainsäädännön myötä Suomi myös alkaisi tehdä entistä enemmän yhteistyötä muiden maiden kanssa todistajien suojelemiseksi.

Tähän menessä yhteistyötä on jo ollut, mutta se on rajoittunut yksittäistapauksiin. Suomalaisia suojelua vaatineita on jo sijoitettuna ulkomaille. Myös Suomeen on sijoitettu ulkomailla suojelua vaatineita todistajia. MTV:n uutisten tietojen mukaan tuoreimmat tapaukset ovat tuotu Suomeen Balkanin alueelta.

Poliisi ei kuitenkaan kommentoi yksittäisi tapauksia tai Suomeen sijoitettujen alkuperää.

Katso Päivi Taljan juttu

Lue myös:

    Uusimmat