Todistajat vailla kunnon suojelua – yhä usempaa uhkaillaan

Suomi on ainoa EU-maa, josta puuttuu todistajansuojeluohjelma. Todistajien uhkailu on yleistynyt viime vuosina.

Keskusrikospoliisin mukaan todistajia ei pystytä nykylain turvin suojelemaan riittävästi, vaikka laki velvoittaa todistamaan.

Niskuroiva todistaja voidaan lähettää vankilaan suoraan oikeudesta, jos hän kieltäytyy todistamasta.

Sisäasiainministeriön mukaan tämä epäkohta rikkoo kansalaisten perusoikeuksia, joten nyt laaditaan lakia todistajansuojelusta.

Yhä useampaa uhkaillaan

Oikeudessa kuultiin viime vuonna 160 uhkaamista. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan vakavan uhan kohteeksi on joutunut myös täysin sivullisia, kuten silminnäkijöitä ja asiantuntijoita.

Suuri osa henkeen ja terveyteen kohdistuvista uhkauksista kohdistuu rikollisjoukosta irrottautuviin tai heidän perheisiinsä. Kymmenkunta ihmistä on joutunut hylkäämään entisen elämänsä ja aloittamaan alusta.

Keskusrikospoliisissa on toiminut kymmenen vuotta Erityisen henkilöturvallisuuden -ryhmä, jolla on todistajansuojeluun erikoiskoulutukset ja tekniset laitteet. Oikeudenkäynnin ollessa kuumimmilaan todistaja voidaankin sijoittaa esimerkiksi väliaikaisesti ulkomaille tai myöhemmin pysyvästi.

Todistajansuojelulaki on tarkoitus saada hallituksen käsittelyyn parin vuoden kuluttua.

Poliisi odottaa, että laki määrittelisi selkeästi, kenen vastuulla todistajan henki on ja mitä keinoja suojeluun voidaan käyttää.

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 16.5.2012)

Lue myös:

    Uusimmat