Mainos

Todistaja Ruandan vankiloista: Nälkää, sadetta, kuolemia

Porvoossa asuvan ruandalaismiehen oikeudenkäynnissä tänään kuultu todistaja kertoi oikeudelle Ruandan vankiloiden kauhuista.

- Vankila, jossa olin, oli tarkoitettu 2 500 vangille. Siellä oli 13 000 vankia, kuusi ihmistä neliömetrillä, Fidèle Nsengiyumwa sanoi.

Nsengiyumwa kertoi, että nälkä ja kidutus olivat vankilassa jokapäiväisiä. Vankilaan satoi sisälle, ja pahmillaan sinne paahtoi 40 asteen helle.

- Minua hakattiin kumipampulla jalkapohjiin. Siksi kävelen nykyään huonosti, kävelykeppiä käyttävä Nsengiyumwa sanoi.

Hän oli kertomansa mukaan vangittuna kuusi vuotta ilman syytettä. Nyt Nsengiyumwa asuu Belgiassa, jonka kansalainen hän on.

- Vankilassa oli myös lapsia vauvoista lähtien. Osa oli tullut vanhempiensa mukana, jotkut olivat olleet lapsisotilaita.

Nsengiyumwan ranskankielinen kertomus oli rauhallinen. Kun hän kertoi, että vankeja kuoli päivittäin, hän kuitenkin vaikeni hetkeksi tunteikkaana.

Oikeudenistunto eteni verkkaisesti, ja syytetty Francoise Bazaramba kuunteli todistusta hiljaisena. Syyttäjät vaativat hänelle rangaistusta joukkotuhonnasta, ja hän on ollut tutkintavankeudessa kohta kaksi ja puoli vuotta.

Bazarambaa vartioiva poliisimiestä todistajan kertomus ei kiinnostanut: hän näpelöi matkapuhelintaan aamupäivän. Iltapäivällä Bazarambaa esitti omia näkemyksiään tapahtumista.

Nsengiyumwa kertoi seuraavansa ”joka ikinen päivä” Ruandan tapahtumia.

- Vankilaolot eivät ole juuri muuttuneet. Siinä vankilassa, jossa olin, on 11 000 vankia.

Puolustus kyseenalaistaa syyttäjän todistajat

Bazarambanpuolustaja oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala sanoi, että todistajan kertomus asettaa syyttäjän todistajat kyseenalaisiksi.

Porvoon käräjäoikeus lähtee huomenna viideksi viikoksi Ruandaan ja pariksi päiväksi Burundiinkin kuulemaan syyttäjän todistajia. Heistä suuri osa on paraikaa vankilassa.

Puolustuksen keskeinen väite on, että todistajat väittävät Bazaramban syyllistyneen rikoksiin, koska ovat saaneet haltuunsa hänen talonsa ja maaomaisuutensa. He haluavat puolustuksen mukaan pitää Bazaramban poissa Ruandasta.

Oikeus kuulee myöhemmin tänään Bazarambaa, joka selittää, miksi häntä vastaan on hänen mielestään esitetty vääriä syytteitä.

PUOLUSTUS KYSEENALAISTI RUANDAN VANKILASSA SAADUT LAUSUNNOT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.