Mainos

Todennäköisiä MDPV-kuolemia kaksi – uhrit "maailmanlopun väkeä"

Suomessa on tapahtunut kaksi kuolemantapausta, jotka mitä todennäköisimmin on aiheuttanut amfetamiinia ja kokaiinia muistuttava MDPV-kemikaali. Oikeuskemian professori Erkki Vuori kertoo MTV:n uutisille, että toinen kuolemantapaus sattui 2009 ja toinen tänä vuonna.

Julkisuudessa usein esiintynyt maininta useista kuolemantapauksista ei pidä paikkaansa.

Lisäksi tänä vuonna on kymmenestä vainajasta löytynyt MDPV:tä ja viime vuonna kuudesta. Näissä tapauksissa MDPV ei kuitenkaan ole aiheuttanut uhrin kuolemaa.

– Vainajat, joista on löytynyt MDPV:tä, ovat olleet vähän sellaista maailmanlopun väkeä, Vuori sanoo.

He ovat olleet Vuoren mukaan hieman vanhempia kuin ne kuolleet, joista yleensä löytyy huumausaineita.

Toisen kuolleen veressä oli MDPV:n lisäksi myös alkoholia ja buprenorfiinia, joka on opioidiriippuvuuden korvaushoitolääkkeen Subutexin vaikuttava aine. Toisesta vainajasta löytyi MDPV:n lisäksi vain alkoholia.

Sekakäyttö suomalainen ongelma

Päihteiden sekakäyttäjät eivät aina kuole yliannokseen vaan joutuvat päihtymystilansa vuoksi usein onnettomuuden tai henkirikoksen uhreiksi.

Päihteiden sekakäyttö vaikuttaisi Vuoren mukaan olevan Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

MDPV:tä on havaittu Suomessa ensi kertaa viime vuonna ja maailmalla ilmeisesti 2007. Sitä ei Suomessa lueta vielä huumausaineeksi.

Aine on kehitetty pyrovaleroni-nimisestä stimulantista, jolla on aikoinaan ollut lääkekäyttöä. MDPV:stä on hyvin vähän tietoa, mutta se vaikuttaa kokaiinin ja amfetamiinin kaltaisesti.

Joidenkin käyttäjäkertomusten mukaan MDPV:n aiheuttama taipumus aggressiivisuuteen on voimakkaampaa kuin amfetamiinilla ja käyttöä seuraava masennustila, laskut kuten käyttäjät itse sanovat, on pahempi kuin kokaiinista ja amfetamiinista johtuva.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.