Mainos

TJ Groupilta vaaditaan miljoonia painovirheestä

Internet-konsulttiyhtiö TJ Groupilta vaaditaan oikeudessa 320 000 euron eli noin 1,9 miljoonan markan korvauksia kirjoitusvirheistä, jotka olivat sen helmikuisessa listalleottoesitteessä. Kolme yhtiötä katsoo, että virheelliset tiedot vaikuttivat ratkaisevasti niiden sijoituspäätöksiin.

TJ-Group

Haastehakemuksen jättivät Rentaphone Center Oy, Projectdata International Oy ja EKO-systems Consulting ESC Oy. Yhtiöistä ei suostuttu kertomaan niiden toimialoja tai omistajia. TJ Groupin mukaan yhtiöiden takana on yksi ja sama henkilö.

TJ Group myi osakkeitaan sijoittajille helmikuun alkupuolella. Yhtiön listalleottoesitteeseen pääsi tuolloin kaksi painovirhettä. Virheet saivat yhtiön osakekohtaisen tuloksen ja osakekohtaisen oman pääoman näyttämään kymmenen kertaa todellista suuremmilta. Virheet ennätettiin korjata pörssitiedotteessa ennen myynnin alkamista. Korvauksia perääviä yhtiöitä edustava varatuomari Markku Laine väittää, että hänen asiakkaansa ei kuitenkaan saanut pörssitiedotetta esitteen mukana. - Asiakas ei tiennyt merkintää tehdessään, että esitteessä oli virheitä, Laine sanoo.

Erimielisyyttä kaupan perumisesta


Markku Laineen mukaan esitteen virhe selvisi ostajalle ennen osakkeiden tuloa pörssilistalle. Asiakas halusi perua kaupat, mutta merkinnän tehnyt Evli ja TJ Group eivät tähän suostuneet. TJ Groupin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Tilman sanoo, että korvauksia vaativat yhtiöt eivät ilmoittaneet TJ Groupille halustaan purkaa merkintä. - Ensimmäisen kerran he ottivat meihin yhteyttä muistaakseni vasta toukokuussa, Tilman kertoo. Markku Laine sanoo, että hänen asiakkaansa myi ostamansa osakkeet samana päivänä kun ne tulivat pörssilistalle. Nyt vaadittu vajaan kahden miljoonan markan korvaussumma on merkintähinnan ja myyntihinnan erotus.

TJ Group kertoo pitävänsä esitettyjä vaatimuksia perusteettomina. Tuomo Tilman sanoo, että yhtiö otti yhteyttä viranomaisiin heti kun painovirhe tuli ilmi. Rahoitustarkastus edellytti, että pörssitiedote jaetaan listalleottoesitteiden mukana. - Kun olemme toimineet näin, väite siitä, että tiedottamista ei ole havaittu hyvissä ajoin, ei voi olla pätevä peruste korvausvaatimukselle, Tilman sanoo.

"Ennakkopäätöksen luonnetta"

TJ Groupin listalleottoesitteessä olleet virheet pääsivät lipsahtamaan varsin keskeisiin tunnuslukuihin. Esitteessä luki, että tilikauden 1997-98 osakekohtainen tulos oli 0,10 euroa, vaikka oikea luku oli 0,01 euroa. Osakekohtainen oma pääoma taas tilikaudella 1998-99 oli 0,13 euroa, vaikka esitteessä puhuttiin 1,13 eurosta. - Nämä eivät ole mitä tahansa tunnuslukuja vaan tärkeimmäistä päästä. Lakikin velvoittaa ilmoittamaan ne, sanoo Helsingin kauppakorkeakoulun laskentatoimen professori Jarmo Leppiniemi. Leppiniemestä on hyvä, että virheiden painoarvo mitataan oikeudessa. Hänestä jutulla on ennakkopäätöksen luonnetta. Markku Laine arvioi, että tapaus tulee oikeuden käsittelyyn tämän syksyn aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.