TJ Groupia uhkaa mittava yhteisösakko

Syyttäjä esittää kahdelle yhtiön johtajalle ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä sisäpiiririkoksesta ja tiedottamisrikoksesta.

Ohjelmistoyhtiö TJ Groupin osakeanti ja -myynti viitisen vuotta sitten uhkaavat tulla yhtiölle kalliiksi.

Jos valtionsyyttäjä Ritva Sahavirran vaatimukset menevät läpi Helsingin käräjäoikeudessa, joutuu yhtiö maksamaan 200 000 euron yhteisösakon törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja tiedottamisrikoksesta. Lisäksi syyttäjä katsoo, että firma ansaitsi epärehellisin keinoin yli 39 miljoonaa euroa, jotka kuuluvat nyt valtiolle.

Syyttäjä tekisi tilaa myös TJ Groupin johdon rahapusseihin. Hän uskoo esimerkiksi toimitusjohtajana olleen Jyrki Salmisen ja hallituksessa puhetta johtaneen Tuomo Tilmanin saaneen rikoksella 48 miljoonan euron hyödyn. Sahavirta esittää molemmille ehdotonta vankeustuomiota.

TJ Groupin ohella yhteisösakko vaanii myös Evli Pankkia, joka järjesti osakeannin ja -myynnin vuoden 2000 keväällä. Syytteen mukaan Evli Pankki teki tiedottamisrikoksen antaessaan TJ Groupin listalleottoesitteessä harhaanjohtavia tietoja. Tämän vuoksi valtionsyyttäjä esittää sille 100 000 euron yhteisösakkoa.

Sahavirran vaatimukset ilmenevät haastehakemuksesta, joka tuli julki Helsingin käräjäoikeudessa pidetyssä valmisteluistunnossa.

TJ Groupin hallituksessa yhä istuvia Salmista ja Tilmania syytetään törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja tiedottamisrikoksesta. Sisäpiiririkoksesta on syytteessä lisäksi kaksi muuta miestä. Tiedottamisrikossyytteen taas sai yhteensä viisi ihmistä. Kahta puolestaan syytetään avunannosta siihen. Kaikki yhteensä kahdeksan syytettyä kiistävät rikkoneensa lakia.

Osakekurssi romahti myynnin jälkeen

Syytteet liittyvät TJ Groupin kevään 2000 osakeantiin ja -myyntiin. Yhtiö sai osakeannissa yli 50 miljoonaa euroa. Salminen ja Tilman myivät omia osakkeitaan 62 miljoonalla eurolla kumpainenkin.

Hieman myöhemmin osakkeen kurssi romahti, ja lopulta yhtiön tulos painui raskaasti tappiolle. Syyttäjän mukaan johto tiesi osakekauppojen aikaan yhtiön todellisen tolan. Sahavirta katsoo, että syytetyt antoivat ulos harhaanjohtavaa tietoa saadakseen osakkeillaan sievoiset voitot.

Totuudenvastaista tietoa levisi syytteen mukaan esimerkiksi alkuvuodesta 2000 julkistetuissa pörssitiedotteissa, joissa liiketuloksen luvattiin pysyvän voitollisena. Syyttäjän mielestä väite oli lööperiä, sillä yhtiön toiminta oli ollut tappiollista vuoden 1999 syksystä saakka.

Sahavirta tulkitsee väärää asiaa olleen myös 31.12.1999 päivätyssä välitilinpäätöksessä. Sitä oli hänen mukaansa muokattu niin, että todellisuudessa yli 520 000 euron tappiollinen tulos muuttuikin noin 82 000 euron voitoksi.

TJ Group vakuuttaa, että tulevaisuudennäkymät olivat paitsi perusteltuja myös yhteneviä tuolloin esitettyjen ulkopuolisten markkina-analyysien kanssa. Yhtiö myös tähdentää, että välitilinpäätös oli laadittu hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja se hyväksytettiin tilintarkastajilla.

Istuntopäiviä vielä marraskuussakin

Kuukauden kuluttua alkavasta pääkäsittelystä on luvassa erityisen pitkä ja siten myös raskas. Tämänpäiväisessä valmisteluistunnossa kaavailtiin, että istuntopäiviä kertyisi kaikkiaan 18. Ne on tarkoitus ripotella kuudelle viikolle. Koska väliin sattuu syysloman vuoksi tyhjä viikko, syytteitä puidaan vielä marraskuun puolivälissäkin.

Pelkästään kirjallisten todisteiden läpikäynti vienee useita päiviä. Yksin syyttäjällä on 150 kirjallista todistetta, jotka koostuvat muun muassa sähköpostiviesteistä, ja hallituksen kokousten pöytäkirjoja. Henkilötodistajia käräjille on tulossa ainakin 36.

Enimmäisrangaistus törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä on neljä vuotta vankeutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat