Mainos

Tiukka pakolaislinja lisännyt Australian pääministerin suosiota

Australian pääministerin John Howardin tiukka kanta pakolaiskriisissä on saanut kansan valtaenemmistön tuen. Se on myös lisännyt konservatiivisen hallituksen ja pääministerin henkilökohtaista kannatusta ennen parlamenttivaaleja, jotka on pidettävä viimeistään joulukuussa.

Lisäksi hallituksen päätöstä arvostelleille tunnetuille poliitikoille on lähetetty luoteja ja sytyttimiä sisältäviä paketteja. Poliisi pitää paketteja lähinnä pelotteluyrityksenä eikä attentaattina ja tutkii asiaa. Paketteja on lähetetty oppositiossa olevan työväenpuolueen johtajalle Kim Beazleylle, Australian demokraattisen puolueen johtajalle Natasha Stott Despojalle ja vihreiden johtajalle Bob Brownille.

Kaikkiaan 77 prosenttia australialaisista tukee pääministerin päätöstä olla päästämättä 433:a pääosin afganistanilaista pakolaista Australiaan, ilmenee Sydney Morning Herald -lehden julkaisemasta AC Nielsen -laitoksen mittauksesta. Tukijoiden joukossa on myös oppositiossa olevan työväenpuolueen kannattajia. Vain 20 prosenttia australialaisista vastustaa Howardin tiukkaa linjaa.

Howardin konservatiivinen kokoomushallitus on kuukausia laahannut selvästi työväenpuolueen jäljessä AC Nielsenin mittauksissa, mutta nyt työväenpuolue johtaa enää vain niukasti.

-Vaalit olisivat hyvin tasaväkiset, jos ne pidettäisiin nyt, arvelee Sydney Morning Herald -lehti. Howardin henkilökohtainen suosio on runsaan viikon jatkuneen pakolaiskriisin aikana noussut jopa samanlaisiin huippulukemiin kuin hänen vaatiessaan aselakien tiukentamista vuonna 1996 ja lähettäessään joukkoja Itä-Timoriin vuonna 1999. Howardilla on nyt 10 prosenttiyksikön johto työväenpuolueen johtajaan Kim Beazleyyn, mikä on suurin kahteen vuoteen, ilmenee AC Nielsenin mittauksesta.

Newspoll-laitoksen mielipidemittauksen mukaan konservatiivisen hallituksen kannatus on viikossa hypähtänyt 40:stä 45 prosenttiin työväenpuolueen pysyessä lähes ennallaan 39 prosentissa. Howardin henkilökohtainen suosio on saman mittauksen mukaan noussut 40:stä 50 prosenttiin.

Howard torjui politikointisyytökset

Pääministeri Howard torjui tänään ärtyneesti "naurettavina" arvelut, joiden mukaan hän olisi hyödyntänyt pakolaiskriisiä poliittisen hyödyn saavuttamiseksi. Hän torjui myös Australiaan kohdistuneen kansainvälisen arvostelun. Howard vakuutti toimineensa maan edun nimissä ja lupasi, että Australia ottaa vastaan sille kuuluvan "oikeudenmukaisen osuuden" aidoista pakolaisista.

-Olemme päättäväisesti torjuneet tilanteen, jossa vain nöyrästi hyväksyisimme ihmisten ilmoituksen 'Me olemme tulossa maahanne', pääministeri sanoi.

Howard myönsi, ettei maahantuloluvan epääminen pakolaisia kuljettavalta norjalaislaivalta Tampalta välttämättä estä muiden laivojen saapumista Australian vesille. Hän arveli kuitenkin, että se toimii "lisäpelotteena".

Pakolaiset kohti Papua-Uutta-Guineaa


Norjalaisen Tampa-laivan merestä pelastamat pakolaiset lähtivät varhain tänäaamuna australialaisella joukkojenkuljetusaluksella Manooralla Joulusaarelta kohti Papua-Uutta-Guineaa. Sieltä heidät lennätetään Uuteen-Seelantiin ja Nauruun, jossa heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään.

Pakolaisten lopullinen kohtalo saattaa kuitenkin ratketa Australian liittovaltion oikeudessa, joka jatkoi tänään eräiden pakolaisten maahanpäästämistä kannattavien kansalaisoikeusryhmien valituksen käsittelyä. Australian valtionsyyttäjä David Bennett sanoi oikeudelle, että pakolaiset olivat itse aiheuttaneet ongelmansa määrätessään Tampan kapteenin purjehtivaan Australialle kuuluvalle Joulusaarelle.

Australian viranomaiset asettivat tänään syytteeseen ihmissalakuljetuksesta neljä indonesialaista, jotka oli poistettu norjalaislaivasta Joulusaarella. Heitä uhkaa 20 vuoden vankeus.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.