Mainos

Tiukka islamilaisuus ajaa naiset ahtaalle Irakissa

Lain mukaan vähintään neljäsosan maan kansanedustajista tulee olla naisia, mutta parlamentti ei ole onnistunut paranatamaan naisten asemaa, sanoo Suomessa vieraileva irakilaispoliitikko.

Saddamin kaaduttua kohta viisi vuotta sitten monet diktaattorin vastustajat palasivat Irakiin. Irakilainen opettaja Jasim Mohammed oli vuosia maanpaossa Ruotsissa.

Kommunisti Mohammed toteaa, että maallisten puolueiden toiminta ei ole riskitöntä.

Pienen puolueen aktivisti Mohammed kertoo, että kaaoksen luoma epävarmuus näkyy kansalaistoiminnassa, erityisesti naisten kohdalla.

- Negatiivista kehitystä on tietyissa osissa Irakia. Kunniamurhien määrä on lisääntynyt ja ylipäätään naisten turvallisuustilanne on huonontunut, hän sanoo.

"Naisten turvallisuustilanne on huonontunut"

Kurdialueen naisten tilanne on suhteellisen hyvä, mutta tiukka islamilaisuus on ajanut naiset takaisin huntujen alle, erityisesti etelä-Irakissa.

Naisia on töissä erityisesti terveydenhuollossa ja opetustoimessa, mutta miehiin verrattuna erittäin vähän.

Mohammed sanoo, että turvallisuuskysymykset ovat keskeisiä. koska hyvin paljon terroritoimintaa kohdistuu kouluihin.

Lisäksi naisia, joista monet ovat leskiä Irakin-Iranin sodan jäljiltä, koettelee raju työttömyys. Mohammed kuitenkin näkee valoa horisontissa, kunhan poliittinen väkivalta hiljenee.

- Jos keskitytään naisten poliittiseen osallistumiseen, niin siinä on tapahtunut perustavaa laatua olevaa parantumista. Aikaisemmin oltiin puhtaasti yksiopuoluejärjestelmässä, jossa naisten osalistumismahdollisuudet olivat hyvin rajoittuneita. Nyt periaatteessa poliittinen pluralismi on mahdollista ja aukaisee hyvin paljon enemmän mahdollisuuksia, Mohammed kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.