Mainos

Tiukat turvatoimet ympäröivät Madridin muistotilaisuutta

Espanjassa on vietetty Madridin pommi-iskujen uhrien muistotilaisuutta. Tilaisuuteen osallistui kymmeniä arvovaltaisia vieraita eri puolilta maailmaa.

Kymmenet valtionjohtajat ja kuninkaalliset eri puolilta maailmaa osallistuivat Espanjan pommi-iskujen uhrien muistoksi järjestettyyn kirkolliseen tilaisuuteen Madridissa tänään. Järeät turvatoimet ympäröivät Almunedan katedraalia, jossa pidettyyn sielunmessuun saapui myös 500 terrori-iskujen uhrien omaista.

- Tuskastanne on tullut koko maailman tuska, Madridin arkkipiispa, kardinaali Antonio Maria Rouco Varela sanoi saarnassaan.

Hän lohdutti surevia ikuisen elämän toivolla.

- Yksikään tappaja ei kanna ikuista elämää sisällään. Terroristit kantavat vain ikuista vihaa, hän sanoi.

Maaliskuun 11. päivän terroriteossa Madridissa kuoli 190 ihmistä ja haavoittui yli 1800, joista edelleen sata on sairaalassa. Pommi-iskujen tekijästä ei ole saatu vielä varmuutta. Epäiltyjä on tällä hetkellä yhteensä 13, joista kymmenen on marokkolaisia.

Iskun uhreista 40 on Espanjan ulkopuolelta. Sielunmessuun osallistuivat muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell, pääministeri Tony Blair ja prinssi Charles Britanniasta, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ranskan presidentti Jacques Chirac. Suomea edusti presidentti Tarja Halonen. Tilaisuuden jälkeen Espanjan kuningas Juan Carlos, kuningatar Sofia ja muut kuninkaallisen perheen jäsenet tervehtivät ja lohduttivat monia omaisia.

Katedraalin ulkopuolella sadat ihmiset seurasivat tilaisuutta suurista kuvaruuduista. Uhrien nimet oli kirjoitettu katedraalin ulkopuolelle levitettyyn harmaaseen huopaan, ja sää turvatoimiensa takia "panssaroiduksi" kutsutussa Madridissa oli apean sateinen.

Roomalaiskatolisen sielunmessun järjestäminen uhrien muistoksi harmitti Espanjan muslimi-, juutalais- ja protestanttiyhteisöjen edustajia, jotka valittivat kirjeessään poliittisille johtajille katolisen kirkon "monopolisoineen" hautajaiset.

Tilaisuuden alussa sattui välikohtaus: Kun Espanjan väistyvä pääministeri Jose Maria Aznar asettui paikalleen, yhden uhrin isä huusi pitävänsä "Herra Aznaria syyllisenä poikansa kuolemaan".

Terrori-iskut himmentävät myös Espanjan kuninkaallisen perheen hääiloa. Prinssi Felipe on kihlattunsa kanssa ilmoittanut peruvansa juhlat, jotka oli tarkoitus pitää ennen toukokuisia häitä. He ovat myös peruneet show'n, mistä säästyneet varat lahjoitetaan uhrien muistorahastoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.