Tiszajoesta nostettu 500 tonnia kuolleita kaloja

Romanian syanidivuodon jäljiltä on nostettu Unkarissa jo 500 tonnia kuolleita kaloja. Katastrofi sai alkunsa, kun romanialaisen Baia Maren kultakaivoksen jätevesialtaasta pääsi myrkyllistä lietettä Tizsajokeen.

Tisa-joen kuolleita kaloja

Tiszajoen Unkarin osuuden koko kalamäärä oli ennen katastrofia 4 000 tonnia. Bulgariassa on löydetty ensimmäiset kuolleet kalat Tonavajoesta, mutta ei ole varmaa, ovatko ne kuolleet nimenomaan joen kohonneen syanidipitoisuuden vuoksi.

EU aikoo lähettää kolmen saastuneen joen alueelle asiantuntijaryhmän, jonka tarkoitus on selvittää lopullisesti onnettomuuden syy, kertoi EU:n ympäristökomissaari Margot Wallström Brysselissä. Hän vaati Romaniaa tiedottamaan onnettomuuden aiheuttamista vaaroista tehokkaammin maansa kansalaisille.

Vaikka onnettomuus tapahtui australialaisyritys Esmeralda Explorationin kaivoksessa, on siitä kärsimään joutuneiden maiden turha odottaa apua Australialta. Maan ympäristöministeri Robert Hill ilmoitti, ettei Australialla ole hänen mielestään moraalista velvollisuutta auttaa; kyseessä on yrityksen oma asia.

UNEP: Tonavan syanidista ei vaaraa ihmisille

YK:n ympäristöohjelman ryhmän, UNEPin, mukaan Tonavaan valunut syanidi ei ole enää vaaraksi ihmisille, vaikka se tappaakin joen kalakantaa.

Serbiassa Tonavan vettä tutkinutta ryhmää johtava Pekka Haavisto sanoo, ettei syanidi ole tehnyt Tonavassa niin pahaa jälkeä kuin Tiszajoessa.

Kun Haavisto vieraili keskiviikkona romanialaisella kultakaivoksella hän järkyttyi siitä, ettei kaivoksen padossa ollut mitään, millä patoveden pääsy jokeen vallien murtuessa olisi voitu estää.
(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat