Mainos

Tirkistelyä luvan kanssa – verotiedot julki tänään

Verotoimistot julkaisevat aamulla vuoden 2011 verotiedot. Tietoja voi käydä katsomassa verotoimistojen asiakaspäätteiltä.

Viestintäpäällikkö Merja Arkiomaa pääkaupunkiseudun verotoimistosta Vantaan Myyrymäestä tietää, että tiedot tuloista ja veroista kiinnostavat.

– Aiempien vuosien tapaan odotamme ensimmäisenä päivänä lähinnä toimittajien joukkoa katsomaan julkisia tietoja. Jonkin verran käy myös tavallisia kansalaisia. He tulevat kuitenkin vasta myöhemmin, eivät tähän alkuun.

Suurimpana syynä verotietojen tutkimiseen Arkiomaa pitää puhtaasti uteliaisuutta.

– Toki tietoja katsotaan esimerkiksi työnhakua varten, mitä joku on tienannut, kun ruvetaan palkkaa haarukoimaan. Tätä tekevät sekä työnhakijat että -antajat.

Yllätys – omat tiedot syynissä

Arkiomaa uskoo, että suomalaiset käyvät tarkistamassa myös omat verotietonsa.

– No, tämähän on ihan selvä juttu.

Verotietojen perässä verotoimistoon tulevat eivät kuitenkaan ole erityisen silmälläpidon alaisia, vaan saavat puuhailla kaikessa rauhassa itsekseen.

– Emme seuraa, mitä tietoja tarkastellaan. Asiakkaat katsovat niitä päätteeltä itsenäisesti, Arkiomaa kertoo.

Verotietojen julkistaminen ei ole vain suomalaisten oma ja omituinen tapa. Myös muissa pohjoismaissa ilmoitetaan julkisesti kansalaisten ja yritysten tulo- ja verotietoja.

– Onhan tästä jonkin verran keskusteltu viime vuosina, että onko tällainen ok, mutta ei tämä pohjoismaisessa mittakaavassa ole mitenkään poikkeuksellista. Norjassa tiedot julkaistaan jopa netissä. Anglosaksisissa maissa onkin sitten pidättyväisempää, Arkiomaa kertoo.

MTV3 Uutisten sivuilla kerromme, ketkä tienasivat eniten ansio- ja pääomatuloja. Kerromme myös esimerkiksi poliitikkojen, ay-pomojen ja muiden kiinnostavien henkilöiden tulot ja verot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.