Mainos

Tipaton loppuu – kansa juhlamielellä

Kun tipaton tammikuu loppuu, moni avaa korkin taas. Tipattoman teemakuun päättyminen näkyy viikonloppuna ainakin takseissa ja ravintoloissa. 

Lumipyrykään ei saa osaa suomalaista pysymään tänä iltana kodin lämpimässä. Tipaton tammikuu loppuu keskiyöllä, ja moni suuntaa kaupungin yöhön.

Helsinkiläisen Molly Malone'sin ravintolapäällikkö Jyrki Lyytikäinen ennakoi vilkasta viikonloppua.

– Lähinnä tulee seurattua sosiaalisesta mediasta, miten ihmiset meidän ravintoloidemme sivuilla kuittailevat. Moni on kommentoinut, että "Hei, nyt loppuu tipaton tammikuu ja lähdetään tuulettamaan takki auki!"

Lyytikäinen kertoo ohjeistaneensa henkilökuntansa tipattoman loppumisen varalta.

– Täytyy katsoa, että tarjoilijoiden ja portsareiden ohjeistus on kohdillaan, että sieltä ei tulla liikaa takki auki. Ravintolassa täytyy tietenkin katsoa ihmisten perään, että hommat toimivat hyvällä meiningillä. Kyllä minä ainakin haluan skarpata jengiä.

Tammikuu on näkynyt ravintolamaailmassa jo useita vuosia muita kuita hiljaisempana.

– Joulun, kinkun ja 6 konjakkipullon jälkeen luvataan, että korkki pannaan vähäksi aikaa kiinni. Tammikuu tekee pienen loven ravintolan kävijämääriin.

Takseissa koko talvi ollut hiljainen

Helsingin Taksidata oy:n taksitarkastajan Jukka Korvolan mukaan tipaton tammikuu hiljentää myös taksiliikennettä. Talvi on ollut hänen mukaansa takseissa tavallista hiljaisempi muutenkin.

– Minusta tuntuu, että tipattoman tammikuun viettäminen on alkanut tänä vuonna jo lokakuussa. Esimerkiksi perinteistä pikkujoulukautta ei ollut.

– Myös tammikuussa viikonloppujen juhliminen on jäänyt normaalia vähäisemmäksi. En tiedä sitten, onko syynä yleinen taloudellinen tilanne ja epävarmuus. Pakkaset ovat pelastaneet taksitilannetta nyt tammikuussa pikkuisen.

Korvolan mukaan tammikuun öinä liikkeellä olleet ovat olleet ”normaalissa juhlakunnossa”, eli tipattomuus ei ole selventänyt juhlijoita.  Nuoret saavat Korvolalta kuitenkin kiitosta asiallisesta alkoholin käytöstään.

– Suomessa on aina otettu alkoholia enemmän tai vähemmän vakavasti, mutta tilanne on muuttumassa. Tämän päivän nuoriso on sitä suhteellisesti selvempää ja paremmin käyttäytyvää väkeä. Humalahakuinen juominen on jäänyt vanhenevan ikäluokan harteille.

Tipattoman loppumista juhlivat myös siihen osallistumattomat

Korvola arvioi, että tipattoman loppumista juhlivat myös ne, jotka eivät ole sitä edes viettäneet.

– Tuntuu, että sitä juhlivat nimenomaan he. Lähetään joukolla baariin katsomaan, onko sinne tullut uusia kasvoja.

Poliisi odottaa tavallista viikonloppua

Poliisin töiden kannalta tipattoman tammikuun loppuminen ei ole merkkitapaus.

– Se ei ole vapun tai taiteiden yön kaltainen erityistapaus, joka aiheuttaisi poliisille erityisvarautumista. Meillä on perjantai-lauantaiyönä normaalia vahvemmat resurssit muutenkin. Jos tipattoman loppuminen tuokin lisää kiireitä, siihen on jo varauduttu, Helsingin poliisilaitoksen operatiivisen toiminnan yleisjohtaja Jarkko Lehtinen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.