Tinkaavatko suomalaiset vielä hinnasta? Asiantuntija kertoo!

Jokainen varmaan muistaa hetken, jolloin isä tai äiti tinkasi ostaessaan pesukonetta tai muuta tuotetta. Nykyään kyseinen näky on kuitenkin hyvin harvinainen ja syitä tähän on useita.

Hankenin yliopistotutkija Johanna Gummerus kertoo Koti-osille, kuinka tinkaamisesta on tullut suomalaisessa kulttuurissa niin epätavallinen näky.

– Tinkaaminen koetaan ehkä nolona. Ajatellaan ehkä, että ei ole vara maksaa täyttä hintaa, tutkija kuvailee.

Iäkkäämmät henkilöt saattavat edelleen harrastaa tinkimistä, mutta nuorison keskuudessa se on lähestulkoon sukupuuttoon menehtynyt tapa. Kuluttajat ovat myös siirtyneet ostoksille enemmän ketjumaisiin liikkeisiin, jossa myyjillä ei ole lupaa antaa alennusta. Gummeruksen mielestä nuoriso käy sellaisissa kaupoissa, joissa ei voi tinkiä.

– Johtuu siitä, missä nuoriso shoppailee. Torilla saa vähän alennusta ja ennen on saatettu ajatella jopa, että on tyhmää maksaa oikea hinta. Autokaupoissa usein tingitään, mutta vaatteista ei tulisi mieleenkään.

Ennen oltiin myös paljon tarkempia rahan suhteen.

– Ihmisillä on ennen ollut vähemmän rahaa kuin nyt. Nykyään on enemmän rahaa,

Gummeruksen mukaan tinkimistä ei pidetä sosiaalisesti hyväksyttävänä. Syy tinkimättömyyteen saattaa johtua myös hieman arkisemmasta syystä.

– Ehkä laiskuuttakin. Tulisi tietää mikä on se hinta, minkä on valmis maksamaan, tutkija kuvailee.

Gummeruksen mukaan tinkaaminen ei nykyään kuulu kuluttajanrooliin.

Onko tinkaaminen sinulle arkipäivää?

Lue lisää:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat