Tinaongelma pieni Suomen vesistöissä

Suomen vesistöihin päässyt tributyylitina eli TBT ei aiheuta suurta haittaa, arvioi ympäristöministeriön työryhmä. Sen mukaan kaloihin kertynyt tina ei aiheuta terveysriskiä edes pahimmin saastuneilla alueilla.

EU:ssa kielletyn veneenpohjamaalin tributyylitinan eli TBT:n käyttöhistoria on luettavissa kaikkien satamien, telakoiden, väylien ja läjitysalueiden pohjamudista.

Suomessa on tehty viimeisten kahdeksan vuoden aikana 88 TBT-tutkimusta. Eniten tinaa löytyy Turun, Helsingin, Kotkan ja Rauman merialueiden pohjista.

Ympäristöministeriö asetti työryhmän tutkimaan TBT:tä, kun Helsingin Vuosaaren sataman ruoppaukset nostivat TBT:n puheenaiheeksi pari vuotta sitten. Vuosaaren lisäksi seurattiin Naantalin korjaustelakan ja Turun sataman ruoppauksia sekä Airiston aluetta.

Työryhmä kehottaa selvittämään uusien puhdistusruoppausten tarvetta.

- Suomessa on ehkä muutamia kohteita, jossa olisi tarvetta jo aktiivisesti tehdä jotain ilman, että se tulee esille jonkun hankkeen myötä. Tuntuu, että jossain Turun suunnalla voisi muutama kohde olla, mutta esimerkiksi laaja Airiston puhdistaminen on poissuljettu, sanoo ympäristöministeriön ylitarkastaja Anna-Maija Pajukallio.

Pajukallion mukaan tämä johtuu siitä, että kyse on laajasta alueesta, jolla pitoisuudet ovat kuitenkin suhteellisen pienet. Puhdistusruoppaukset täytyy täsmätä sinne, missä on voimakkaat pitoisuudet ja jossa myrkky jostain syystä esimerkiksi leviää laajemmalle ympäristöön.

Vaikka suomalaiset altistuvat TBT:lle pääasiassa syömällä kalaa, sitä voi silti syödä pahiten saastuneillakin alueilla, kertoo selvitys.

TBT-yhdisteet häviävät luonnosta, joskin hitaasti. Työryhmä ehdottaa tarkentavia ohjeita ruoppausmassojen käsittelylle. Lisäksi Suomeen pitäisi luoda keskitetty TBT-rekisteri.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat