Mainos

Timo Soini seuraa Katalonian tapahtumia huolestuneena – Halla-aho vaatii hallitukselta selvää kannanottoa poliisin voimankäyttöön

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) toivoo Katalonian osapuolten pääsevän mahdollisimman pian neuvottelupöytään ja saavan väkivallan loppumaan.

Timo Soini on paraikaa Britanniassa, josta MTV Uutiset tavoitti häntä iltapäivällä.

Espanjasta lähetetyt kuvat ja videot ovat Timo Soinin mielestä huolestuttavan näköisiä. Silti hän ei halua tehdä asiasta pitkälle meneviä johtopäätöksiä tässä vaiheessa.

–Kun ei ole itse ollut paikan päällä, en pysty muodostamaan kantaa asiaan. Usein ihmiset myös käyttäytyvät provosoivasti.

Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä Soini ei halua kommentoida, mutta hän muistuttaa, että Katalonian kansanäänestys on laiton Espanjan valtion silmissä.

–Demokratiassa nämä asiat pitäisi kuitenkin saada järjestettyä ilman väkivaltaa ja loukkaantumisia, Soini jatkaa.

– Ainahan väkivallan suhteen pitää olla käytössä erityisen pidättyväinen. Eiväthän nämä kuvat nyt mitenkään mukavilta ole näyttäneet.

Mitä tilanteesta sitten seuraa?

–Kyllä tästä pyykinpesua tulee. Tämän päivän mielenosoituksiin tai kansanäänestykseen asia ei lopu. Dialogi on saatava alkamaan ja väkivalta laantumaan, ja varmasti näistä asioista keskustellaan myös ulkoministereiden kesken.

Vaikka Katalonian tapahtumista ei tulisi virallista aihetta EU-kokouksessa, Soini on varma siitä, että ulkoministerit käyvät ainakin käytäväkeskustelua aiheesta.

STT:n haastattelussa Soini näkee Katalonian asemassa yhtymäkohtia Skotlantiin, joka hylkäsi itsenäistymisen Britanniasta kansanäänestyksessä vuonna 2014.

–  Asia käsiteltiin siellä rauhanomaisesti ja äänestettiin.

Soini ei halunnut ottaa kantaa siihen, miksi Euroopan johtajat ovat vältelleet ottamasta kantaa Espanjan poliisin koviin otteisiin.

Hallituksesta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut tänään tavoitettavissa kommentteja varten.

Suomalaispoliitikot vaativat väkivallalle loppua Kataloniassa

Useat suomalaispoliitikot ovat kommentoineet tänään Katalonian kansanäänestyspäivän väkivaltaisuuksia Twitterissä.

–  Espanjan poliisin väkivalta ihmisiä kohtaan tuomittavaa. Ei ole katalonialaisten syytä, jos aluehallinnon kansanäänestys vailla lain tukea. Vihreiden kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Ville Niinistö.

–  Demokratiassa ja oikeusvaltiossa poliisin tehtävä turvata ihmisten oikeus äänestää – ei estää äänestämästä. Väkivallan loputtava. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

–  Väkivallan on loputtava, katalonialaisten on saatava äänestää rauhassa. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari.

–  Aika kovilta näyttävät Espanjan poliisin otteet Kataloniassa, valitettavasti. Eiköhän neuvottelujen tie olisi sittenkin kestävämpi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

–  Miksi Euroopan johtajat hiljaa? Tuen ilmaisu kansalaisoikeuksien kunnioittamiselle sekä väkivallan tuomitseminen ei pitäisi olla vaikeaa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Oman yksipuolisen ja "laittoman" itsenäisyysjulistuksensa 100-vuotisjuhlaa viettävä Suomi voisi hallituksensa suulla ottaa selkeästi kantaa siihen, että eurooppalainen valtio pamputtaa ja ampuu ihmisiä, jotka pyrkivät edistämään rauhanomaisesti ja demokraattisesti samaa, legitiimiä tavoitetta – kansallista itsenäisyyttä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho.

3:39

1:45
 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.