Mainos

Timo Hartman on vuoden poliisi

Vuoden 1997 poliisiksi on valittu vanhempi konstaapeli Timo Hartman Turun kihlakunnan poliisilaitoksesta. Hartman työskentelee järjestyspoliisin moottoripyöräpoliisina.

Vuoden poliisin valinta julkistettiin juhlallisessa tilaisuudessa Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä. Hartman pitää saamaansa kunniamainintaa tunnustuksena koko moottoripyöräpoliisikunnan tekemälle työlle. Tänä vuonna valinnassa haluttiin painottaa poliisin liikenneturvallisuustyötä ja erityisesti nuoriin kohdistuvaa asennekasvatusta.

Vuoden poliisin valitsevat yhdessä Helsingin nuorkauppakamari, Suomen poliisijärjestöjen liitto ja sisäministeriön poliisiosasto. Tähän mennessä valinta on tehty jo 21 kertaa. Viime vuonna Vuoden poliisiksi valittiin rikosylikonstaapeli Leena Kontula Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksiköstä.

Kentällä liian vähän poliiseja

35-vuotias Timo Hartman sanoo olevansa erityisen huolestunut poliisin voimavarojen niukkuudesta. Hän katsoo, että kentällä kaivataan mitä pikimmiten henkilöstölisäystä.
-Jos mietitään yhteiskunnassa käytettävien rahamäärien jakoa eri osa-alueilla, niin ihmetyttää se, että ulkoiseen turvallisuuteen panostetaan miljardeja vain kuvitelluilta uhilta puolustamiseen. Maan sisäiseen turvallisuuteen taas käytetään vain murto-osa näistä varoista. Kuitenkin me tällä alueella painimme todellista ja koko ajan lisääntyvää ja kovenevaa uhkaa vastaan, pohti Hartman.

Yksi tällainen uhka on Vuoden poliisin mukaan huumeet ja niiden käytön voimakas lisääntyminen. Mikä huolestuttavinta, aineiden käyttäjät ovat Hartmanin kokemuksen mukaan yhä nuorempia.
-On vain toivottava, että se valistustyö, jota nykyään kouluissa ja päiväkodeissakin laillisuus- ja liikennekasvatuksen sekä huumevalistuksen muodossa tehdään, tuottaisi tulosta.

Loppuun kuljettu tie

Poliisin voimavarat ja toiminnalle asetetut tavoitteet eivät sisäministeri Jan-Erik Enestamin (r.) mukaan ole enää tasapainossa keskenään.
-Yli 500 viran pitäminen avoimina ympäri vuoden ei voi olla vaikuttamatta poliisin näkyvän valvonnan määrään. Juuri tätä valvontaa kansalaiset toivovat lisää niin tien päälle kuin kaupungin kaduille ja taajamiinkin, mainitsi Vuoden poliisin julkistamistilaisuuden avannut ministeri Enestam.

Poliisihallinto on yrittänyt sopeutua tilanteeseen uusimalla organisaatiota, rationalisoimalla sisäisiä toimintoja, lisäämällä sidosryhmäyhteistyötä, kehittämällä poliisin tietojärjestelmiä sekä ennen kaikkea tehostamalla ennalta ehkäisevää rikoksentorjuntaa. Tämä tie alkaa Enestamin mukaan olla loppuun kuljettu. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna huomattavasti vähemmän poliiseja kuin missään muussa Euroopan unionin jäsenvaltiossa, ja ero näyttää sisäministerin käsityksen mukaan vain kasvavan.
(STT)


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja