Mainos

Times: Suu- ja sorkkatauti kiinalaisravintolasta

Britannian suu- ja sorkkatautiepidemia sai luultavimmin alkunsa laittomasti maahan tuodusta lihasta, jota tarjottiin kiinalaisessa ravintolassa, kertoi brittilehti The Times.

The Timesin mukaan kiinalaisesta ravintolasta vietiin ruuantähteitä sianruuaksi maatilalle Heddon-on-the-Walliin Northumberlandiin. Ruuantähteitä ei kuumennettu, niin kuin määräysten mukaan olisi pitänyt, sataan celsiusasteeseen. Kuumennus olisi tappanut suu- ja sorkkatautiviruksen.

Britannian maatalousministeri Nick Brown vahvisti parlamentissa, että Heddon-on-the-Wallissa sijaitseva maatila on todennäköisesti alue, josta suu- ja sorkkatautiepidemia on lähtöisin. Brown ei kuitenkaan halunnut vahvistaa tietoja siitä, että laittomasti kiinalaisravintolaan tuotu liha oli syynä tautiin. Brown ilmoitti kuitenkin, että ravintoloiden ruuantähteiden syöttäminen sioille kielletään.

Britit haluavat rokottaa

Britannia aikoo pyytää EU:lta lupaa karjan rokottamiseen suu- ja sorkkatautia vastaan, maatalousministeri Nick Brown kertoi. Lupa hankitaan siltä varalta, että brittihallitus myöhemmin päättää hätätoimena rokottaa karjaa pahimmilla riskialueilla.

Parlamentissa puhuneen Brownin mukaan Britanniassa riehuva "ennennäkemätön" suu- ja

sorkkatautiepidemia ei ole vielä saavuttanut huippuaan. Tiistaina iltapäivällä oli suu- ja sorkkatautia tavattu Brownin mukaan 669 tilalla Britanniassa. Viranomaiset ovat määränneet teurastettaviksi lähes 700 000 eläintä, joista on jo teurastettu 423 000. Brown sanoi, että tauti on mahdollisesti kulkeutunut Britanniaan laittomasti maahan tuodun lihan mukana.

EU:n pysyvä eläinlääketieteellinen komitea päätti jatkaa voimassaolevaa karjan, lihan ja maitotuotteiden vientikieltoa Britanniasta ja Irlannista. Kielto on nyt voimassa ainakin 19. päivään huhtikuuta. Sen sijaan Pohjois-Irlantia koskevaa vientikieltoa lievennetään. Kielto koskee nyt vain sitä seutua, jolta tautia on Pohjois-Irlannissa havaittu. Eläinlääketieteellinen komitea päätti myös jatkaa Ranskaa ja Hollantia koskevia vientirajoituksia. Ranskan osalta rajoitukset ovat voimassa 2:seen huhtikuuta ja Hollannin osalta 6:nteen huhtikuuta. Britannia, Ranska ja Hollanti ovat ainoat EU-maat, joista suu- ja sorkkatautia on löytynyt.

Tanskassakin epäillään

Tanskan elintarvikehallitus ilmoitti tiistaina, että myös Tanskassa, Vejlen alueella Jyllannissa, on löytynyt kolme lehmää, jotka ovat mahdollisesti sairastuneet suu- ja sorkkatautiin.

Asiasta saadaan varmuus vasta tarkemmissa tutkimuksissa. Tanskassa on viimeksi todettu suu- ja sorkkatautia vuosina 1982-83.

(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.