Mainos

Times: Israel iski Syyrian ydinmateriaalikeskukseen

Lehtitiedon mukaan Israel vei Syyriasta pohjoiskorealaista ydinmateriaalia. Todisteita Syyrian ja Pohjois-Korean yhteistyöstä oli kerätty useiden kuukausien ajan.

Israelin armeijan erikoisjoukot ovat varastaneet syyskuun alussa Syyriasta pohjoiskorealaista ydinmateriaalia, kertoi sanomalehti Times sunnuntaina. Lehden lähteiden mukaan huippusalainen operaatio tehtiin juuri ennen kohua herättänyttä Israelin ilmaiskua Syyrian puolelle.

Israelilaislähteiden mukaan erikoisjoukot olivat keränneet todisteita Syyrian ydinyhteistyöstä Pohjois-Korean kanssa jo kuukausien ajan. Saatujen tietojen mukaan ydinmateriaalia säilytettiin Dair az-Zwarissa Pohjois-Syyriassa. Isku kohteeseen päätettiin tehdä 6. syyskuuta, ja sille oli Timesin mukaan Yhdysvaltain lupa.

Pian erikoisjoukkojen tekemän hyökkäyksen ja ydinmateriaalin takavarikoinnin jälkeen Israelin koneet pommittivat kohdetta. Timesin haastattelemat lähteet kertoivat, että iskussa olisi kuollut useita pohjoiskorealaisia.

Huippukommandot asialla

Timesin mukaan lopulliseen iskuun johtavat todisteet hankki Sajeret Matkal -yksikkö, joka tunnetaan Israelin armeijan huippukommandona. Operaatiota helpotti suuresti myös se, että Israelin puolustusministerinä toimii Ehud Barak, joka on entinen Sajeret Matkalin komentaja.

Israelin oletettua ilmaiskua on ympäröinyt poikkeuksellinen hiljaisuus. Israel ja Yhdysvallat eivät ole kommentoineet asiaa virallisesti ollenkaan. Syyria on syyttänyt Israelia ilmatilansa loukkaamisesta, mutta sen mukaan israelilaiskoneet pudottivat pomminsa harmittomasti aavikolle.

Yhdysvallatkaan ei ole kommentoinut iskua, mutta presidentti George W. Bush varoitti Pohjois-Koreaa viime viikolla sanomalla, että ydinmateriaalin vienti vaarantaa rutiköyhän maan ruoka- ja polttoaineavun.

Eräänlaisena onnistuneen iskun kommentointina voidaan pitää sitä, että juutalaisen uuden vuoden juhlassa viime viikolla Israelin armeijan komentajan nähtiin kättelevän ja onnittelevan kenraalikuntaa. Libanonin sodan fiaskon jälkeen tämän televisioidun kohtauksen katsottiin merkitsevän julkista kunnianpalautusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.