Mainos

Time: Saddam ei puhunut kuulusteluissa

Irakin entistä johtajaa Saddam Husseinia on kuulusteltu, mutta Time-lehden mukaan hän ei ole ollut yhteistyöhaluinen yhdysvaltalaisia kohtaan.

Irakin entistä johtajaa Saddam Husseinia on kuulusteltu Bagdadin lentokentällä eilisen kiinnioton jälkeen.

Amerikkalaisen tiedustelu-upseerin mukaan Saddam on ollut ensimmäisissä kuulusteluissa kohtelias, mutta yhteistyöhaluton, kertoi Time-lehti eilen.

Time-lehden haastattelema amerikkalaisupseeri ei uskonut Saddamin kuulustelujen tarjoavan uutta tietoa. Myös muut maan entisen johdon jäsenet ovat pysyneet kuulusteluissa hiljaa, hän muistutti.

Saddam kuljetettiin vangitsemisen jälkeen Bagdadin lentokentälle, missä häntä kuulusteltiin. Kuulustelupöytäkirjojen kerrottiin sisältävän lähinnä "Saddamin retorisia juttuja". Entiseltä hirmujohtajalta kysyttiin myös, oliko Irakilla hallussaan joukkotuhoaseita.

- Ei tietenkään ollut. Kaikki on Yhdysvaltojen keksimää, jotta heillä oli syy aloittaa sota meitä vastaan, Saddam vastasi.

Sekava Saddam ei pehmene kuulustelijoille

Nimettömänä esiintynyt tiedustelu-upseeri kertoi Timelle Saddamin vangitsemiseen johtaneista vaiheista. Hänen mukaansa kuulustelussa saadun vihjeen perusteella tehty ratsia näytti ensin tuloksettomalta, mutta maatilalla oleillut mies ohjasi lopulta sotilaat tontilla sijaitsevan talon kellariin. Saddam oli muurattu sisään piilopaikkaansa, upseeri kertoi.

- Hän näytti kodittomalta mieheltä bussiasemalla, upseeri kuvaili. Hänen mielestään kuulustelupöytäkirjat kertovat Saddamin puhuneen ajoittain sekavasti.

Saddamin kerrottiin kuitenkin säilyttäneen uhmakkaan tyylinsä. Kohteliaasti esiintynyt hirmuhallitsija ei suostunut epämuodolliseen jutusteluun kuulustelijoidensa kanssa.

- Jos juon vettä, joudun käymään vessassa, ja miten voisin käydä vessassa, kun kansani on kahleissa, kuulustelupöytäkirja kertoo Saddamin kysyneen kuulustelijoiden tarjotessa juotavaa.

Upseerin mukaan pian saattaa selvitä, johtiko Saddam piilostaan Irakin vastarintaliikettä.

- Pian tiedämme, olemmeko me leikanneet käärmeeltä pään, vai oliko Saddam vain kuopassa piileksivä idiootti.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 15.12.2003)

Saddam Husseinista pidätyksen jälkeen julkaistut kuvat ovat useimpien irakilaisten mielestä nöyryyttäviä, arvioi professori Jaakko Hämeen-Anttila.

(Huomenta Suomi 15.12.2003)

Professori Hämeen-Anttila arvioi myös, että suurin virhe minkä Yhdysvallat voisi tässä tilanteessa tehdä olisi jättää huomio johtavat uskonoppineet, joita Irakissa on totuttu kunnioittamaan ja arvostamaan.
(Huomenta Suomi 15.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.