Tilinpitouudistus pelastaa Suomen EU:n mustalta listalta?

Suomen julkinen talous saa tänä vuonna odottamatonta apua kansantalouden tilinpidon uudistamiselta. Myös Nokian siirtyminen Microsoftille nostaa yllättäen Suomen kansantuloa.

Muutokset johtuvat siitä, että tutkimus ja -tuotekehitysmenot lasketaan kesästä lähtien bruttokansantuotteeseen. Ja siitä hyötyvät ne maat, jotka ovat sijoittaneet t&k:hon.

– Euroopan maista Suomessa ja Ruotsissa tämä nostaa eniten bruttokansantuotetta. On puhuttu jopa parista prosentista, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto.

Tarkat laskelmat eivät kuitenkaan vielä ole valmiita.

– Tämä Nokia-korjaus, jonka me arvioidaan olevan jotain 0,3 - 0,4 prosenttiyksikköä bkt:tä nostava, tulee taas siitä, että Nokian matkapuhelinliiketoiminnot siirtyvät Microsoftille ja siitä tulee tytäryhtiö, joka saa korvauksen toiminnastaan. Ja sillä tavalla vaikutus muuttuu selvästi positiiviseksi. Vanhassa laskennassa se on ollut negatiivista sen takia, että Suomi on ollut Nokian maailmanlaajuisen konsernin keskuspaikka, jonne on kerätty kaikki tappiot, selvittää Eero Lehto.

Eli Suomen kansantalous kasvaa tänä vuonna näillä muutoksilla, vaikka reaalitaloudessa ei tapahtuisi mitään liikettä suuntaan tai toiseen.

Käytännön merkitystä näillä muutoksilla on Suomen julkisen talouden asemaan. Kun bruttokansantuote kasvaa, niin valtion ja muiden julkisyhteisöjen velan bkt-suhde paranee.

EU tarkkailee jäsenmaidensa julkisen talouden EDP-velkasuhdetta. Tällä tarkoitetaan sitä, että julkisen talouden velan osuus bkt:stä ei saa ylittää 60:tä prosenttia.Julkisen talouden velaksi tässä EDP-laskelmassa ei kirjata Suomen EU:n kriisimaille lainaamia tai antamia rahoja.

Suomi on erittäin lähellä tätä kriittistä 60 prosentin rajaa, ja saattaa välttää ylityksen tämän kansantalouden tilinpidon muutoksen ja Nokian omistusmuutoksen vuoksi.

Suomen julkinen talous säilyy kuitenkin tänä ja ensi vuonna alijäämäisenä, mutta voi siis välttyä joutumasta EU:n mustalle listalle.

– Valtion velan bkt-suhde kasvaa koko ajan myös ensi vuonna, mutta tämä laajemman laskettava EDP-velka, mikä Euroopassa lasketaan yhdenmukaisesti ja mitä Euroopan komissio tarkkailee, niin se jää alle tämän kriittisen 60:n prosentin ensi vuonna, arvioi Eero Lehto.

Palkansaajien tutkimuslaitos julkisti tänään talousennusteensa ja arvioi tämän vuoden Suomen kasvuksi 0,9 prosenttia. Ensi vuonna Euroopan talouden elpyminen olisi kuitenkin tarttumassa Suomeen ja talous kasvaisi hiukan yli kaksi prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat