Mainos

Tilinpäätöstappiot eivät heiluttele osakkeiden hintoja

Tuoreen väitöksen mukaan yritysten tilinpäätöksissä julkistamat tappiot eivät johda suuriin osakkeiden hintareaktioihin. Sijoittajat asettavat yrityksille pitkän aikavälin voitto-odotuksia ja tappioita pidetään useimmiten väliaikaisina.

Kauppatieteen lisensiaatti Minna Martikainen on käyttänyt väitöskirjatutkimuksen aineistona New Yorkin pörssissä vuosina 1975-1990 listattuja yrityksiä. Osakkeiden hinnat reagoivat tilinpäätöstappioihin erityisen vähän silloin, kun yrityksellä on kasvumahdollisuuksia ja kun yrityksen velkaisuusaste on matala.

-Sijoittajat pitävät tällaisessa tapauksessa tappioita väliaikaisina, sanoo Martikainen.

Hänen mukaansa yritysjohdon tulisikin selkeästi kuvailla tilinpäätöksessä tappioiden syitä ja sitä, onko kyseessä pysyvä vai väliaikainen notkahdus.

Yritysten julkistaman informaation ja sen arvon tunteminen on kansainvälistyvillä rahoitusmarkkinoilla keskeistä. Tutkijan mukaan tutkimustuloksilla on merkitystä niin sijoittajille, yritysten luotottajille kuin myös yritysjohdolle. Tulokset edesauttavat yrityksen arvon määrittämistä listautumistilanteessa ja korostavat avoimen tiedottamisen merkitystä tappiotilanteessa.

Väitöskirja kuuluu laskentatoimen alaan ja se tarkastetaan Vaasan yliopistossa ensi viikon perjantaina. Väitöskirjan päätulokset on julkaistu arvostetuissa Journal of Business Finance and Accounting sekä International Review of Financial Anlysis -aikakauskirjoissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.