Tilaviinien ja sahdin sunnuntaimyynti alkaa

Kotimaiset viinitilat ja sahdinvalmistajat voivat myydä tuotteitaan heinäkuun alusta lähtien myös sunnuntaisin. Myyntioikeus koskee vain mietoja käymisteitse valmistettuja tilajuomia, joiden alkoholipitoisuus on alle 13 prosenttia.

Asetuksen piirissä on alkuvaiheessa noin 30 viinitilaa ja muutamaa sahtipaikka. Tähän saakka monet viinitilat ovat pitäneet ovensa kiinni sunnuntaisin, koska pelkkä anniskelu omissa tiloissa ei ole kannattavaa. Hallitussihteeri Pentti Wavela sosiaali- ja terveysministeriöstä katsoo, että asetus on linjassa vuosikymmenen puolivälissä uusitun alkoholilainsäädännön kanssa. Sunnuntaimyynnin vapauttava asetus annettiin 12. kesäkuuta. Sahtitilat lisättiin tekstiin aivan viime vaiheessa.

-Tärkeä näkökulma on maaseutuelinkeinojen tukeminen. Suomessa pitäisi löytää sellaisia sektoreita, joilla voidaan auttaa maaseutuelinkeinoja ja maaseutuväestön tiloillaan pysymistä, Wavela perustelee.

Sunnuntaimyyntioikeuden saavat vain asemakaavoitetun ja rakennuskaavoitetun alueen ulkopuolella toimivat viinin ja sahdin tuottajat. Tämä haja-asutuspykälä rajaa käytännössä Alkon sunnuntaimyynnin ulkopuolelle. Alkon varatoimitusjohtaja Erkki Valta sanoo, että Alkon myymälöiden aukiolo ei muutu uuden asetuksen vuoksi. Alko olisi kuitenkin kiinnostunut pitämään joulun edellä auki suurissa kauppakeskuksissa sijaitsevia myymälöitään. Se taas vaatii oman säädöskierroksen.

Viinintuotanto sivuelinkeino

Kotimaisiin marjaviineihin liittyviä päätöksiä odotellaan lisää lähitulevaisuudessa. Tavoitteita on kirjattu toukokuun lopussa jätettyyn mietintöön. Maaseutuyrittäjä Jouni Rönni Rönnvikin viinitilalta Pälkäneeltä kertoo, että viinintuottajat toivovat tuotevalikoiman vapauttamista. Tavoitteena on, että viinitilat voisivat myydä alle 22-prosenttisia väkeviä viinejä ja liköörejä. Toinen tärkeä uudistus olisi toimitusmyynti. Nykyisin tilat eivät saa lähettää viiniä asiakkaille, vaan ostajien pitää noutaa juomat tilalta.

Rönnin mukaan viinitilan perustamiskustannukset ovat melko suuret. Pelkällä viininteolla tuskin kukaan pystyy Suomessa elämään. Viinin rinnalla pitää olla esimerkiksi matkailua, pitopalveluita ja kokouspalveluita. Melkein kaikilla tiloilla on myös joitain muuta kuin alkoholintuotanto. Rönnvikin tilan päätuotantosuunnat ovat broilerien kasvatus ja pakastemarjojen viljely. Molempia pääsuuntia laajennetaan parhaillaan. Viini liittyy jatkojalostuksena marjanviljelyyn.

-Viini vie eniten aikaa ja tuo vähiten tuloja. Tosin matkailua ei olisi ilman viiniä, Rönni sanoo.

Viinitilalupa ei heltiä ilman ammattitutkintoa. Rönni osallistui Muuruveden maatalousoppilaitoksessa v. 1993 alkaneelle kurssille. Tuolta kurssilta valmistuivat Suomen ensimmäiset viinitilayrittäjät. Noin 15 Muuruveden kurssin oppilasta sinnittelee edelleen ammatin parissa. Uusia tiloja syntyy vain muutama vuodessa. Sunnuntaimyynnin vapauttamisella on merkitystä sellaisilla tiloilla, joilla käy paljon matkailijoita.

Anomusten ja sahdin mestari

Forssalaisen Finlandia Sahti Ky:n sahtimestari ja toimitusjohtaja Antti Vesala kiittelee Viiniyrittäjät ry:tä, joka on yksituumaisesti ajanut tuottajien asiaa. Muutamat sahdintuottajat kuuluvat viiniyhdistykseen.

-Olin pudota tuolilta, kun kuulin asetuksen muutoksesta. Sunnuntaimyynti vapautuu tuosta vaan ilman paperisotaa, Vesala hämmästelee.

Muuten hän pitää yrittäjän paperisotaa mahdottomana. Koska sahtitilalla on myös kasvinviljelyä, EU:n maatalousbyrokratia nielee jatkuvasti paperia. Toinen säädösviidakko on alholilainsäädäntö. Alku vaati Vesalan mukaan sitkeää anomusten kirjoittelua, mutta nyt yrityksessä on eteenpäin menon makua. Sahdin ja viljan lisäksi tilalla on lomakeskus, ratsutalli ja matkailuvaunualue. Vesalan mukaan Alko on suhtautunut myönteisesti kotimaisen sahdin myyntiin myymälöissään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat