Mainos

Tilastot: Suomalaisnuoret tupakoivat, tanskalaiset juovat

Suomalaisnuoret tupakoivat yleisemmin kuin muiden pohjoismaiden nuoret, mutta tanskalaisnuoret ovat puolestaan hanakampia juomaan alkoholia. Näin kertovat tuoreet pohjoismaiset tilastot.

Pohjoismaisen terveystilastollisen komitean Nomeskon ja Pohjoismaisen sosiaalitilastollisen komitean Nososkon vuosikirjojen mukaan suomalaisnuorista 41 prosenttia oli tupakoinut kuukautta ennen kyselytutkimusta, kun vastaava osuus muissa pohjoismaissa oli vain 20-30 prosenttia.

Tanskalaisnuorista 26 prosenttia oli ollut humalassa vähintään kolme kertaa kuukauden sisällä ja 42 prosenttia oli juonut vähintään 20 kertaa vuodessa. Suomessa vähintään kolme kertaa kuukauden sisällä humalassa olleita oli selvästi vähemmän eli 16 prosenttia. Tämä on kuitenkin selvästi enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa.

Tanskalaisnuoret olivat kärjessä myös kannabiksen käytössä. Tanskalaisnuorista 23 prosenttia oli kokeillut vähintään kerran ja kahdeksan prosenttia kuukauden sisällä. Suomessa vastaavat osuudet olivat 11 ja kolme prosenttia eli samaa tasoa kuin muissa pohjoismaissa.

Vastasyntyneiden terveys Suomessa paras

Vastasyntyneiden terveys on parantunut kaikissa Pohjoismaissa, mutta Suomessa vastasyntyneiden terveys on kaikkein paras. Pohjoismaisen vertailun mukaan ennenaikaisia synnytyksiä on Suomessa vähemmän kuin muualla Pohjolassa.

Suomessa syntyy myös vähiten pienipainoisia eli alle 2500 grammaa painavia lapsia. Hyvää suuntausta on vauhdittanut lapsettomuushoitojen kehittyminen niin, että kaksosten ja kolmosten määrä on vähentynyt.

Ruotsissa 1-17-vuotiaiden lasten ja nuorten kuolleisuus on Pohjoismaiden alhaisin etenkin tapaturmaisten kuolemien vähäisyyden vuoksi. Suomessa nuoria kuolee liikenneonnettomuuksissa enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Myös nuorten itsemurhat ovat Suomessa yleisempiä kuin muualla Pohjolassa.

Suomessa paljon sijoitettuja lapsia

Suomessa huolestuttavana pidetään myös kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten kasvavaa määrää. Sijoitettujen lasten ja nuorten osuudet ovat kasvaneet kaikissa Pohjoismaissa, mutta kasvu on ollut nopeinta Suomessa.

Kaikissa viidessä Pohjoismaassa sijoitetaan kodin ulkopuolelle enemmän poikia kuin tyttöjä. Eniten sijoitetaan 15-17-vuotiaita nuoria. Tässä ikäryhmässä oli Suomessa sijoitettuna noin 16 nuorta tuhatta vastaavanikäistä nuorta kohden. Yleisin sijoituspaikka on toinen perhe.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.