Tilastot paljastavat: Näin vähän oli hellepäiviä

Tänä kesänä helteitä oli vähän, kun kesä-elokuussa koko maassa mitattiin vain 18 hellepäivää. Sateita saatiin paikoin puolitoistakertaisesti keskimääräiseen verrattuna.

Toukokuussa Ilmatieteen laitoksen mittauspisteissä hellepäiviä oli kaksi ja kesäkuussa vain kolme, kun niitä keskimäärin touko-kesäkuussa on yhteensä 12. Heinäkuussa hellepäiviä oli 12 ja elokuussa kolme. Yhteensä touko-elokuussa hellepäiviä oli 20, kun keskimäärin touko-syyskuussa hellepäiviä on 38. Syyskuun helteet ovat kuitenkin harvinaisia.

– Hellepäiviä oli vain noin puolet keskimääräisestä. Hellepäivien vähäisyys on yksi kesän suurimmista poikkeamista keskiarvoihin, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Viimeksi yhtä vähän tai vähemmän hellepäiviä on ollut vuosina 2008, 1998 ja 1987. Kesän korkein lämpötila mitattiin Lieksassa 30. heinäkuuta, 31 astetta. Se jäi kesän ainoaksi päiväksi, jolloin mittauspisteissä ylitettiin 30 astetta. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kouvolan Utissa, missä niitä oli yhdeksän.

Koko maan kesä-elokuun keskilämpötila oli 13,5 astetta. Vaikka hellepäiviä oli vähän ja kesä tuntui viileältä, jäi koko maan keskilämpötila vain 0,4 astetta pitkänajan keskiarvosta. Tämä selittyy öiden lämpötiloilla.

– Vuorokauden keskilämpötila pysyi lähellä keskimääräistä, koska yöt olivat tavanomaista lämpimämpiä. Kesä on tuntunut viileältä, sillä päivän ylimmät lämpötilat eivät ole olleet järin korkeita, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Viimeksi kesän keskilämpötila on ollut alempi vuonna 2008, jolloin se oli 12,8 astetta.

Sateisinta Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa

Toinen poikkeama kesän tilastoissa on sateiden runsaus. Tosin sateiden määrässä oli suuria eroja maan eri alueiden välillä. Sateisimmat alueet olivat maan keski- ja itäosassa, muun muassa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, missä sademäärät olivat monin paikoin yli puolitoistakertaisia tavanomaiseen verrattuina. Sateet aiheuttivat paikoin tulvia.

Kesän sateisin paikkakunta oli Pohjois-Karjalan Tohmajärvi, missä sadetta saatiin kesä-elokuussa lähes kaksinkertainen määrä keskimääräiseen nähden, 424 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 96 millimetriä mitattiin Karvian Alkkiassa 8. heinäkuuta. Monin paikoin kesä oli myös keskimääräistä pilvisempi. Esimerkiksi lounaissaaristossa kesä oli neljänneksi pilvisin viimeksi kuluneen 40 vuoden aikana.

Ukkosissa jäätiin selvästi keskiarvoista. Kokonaissalamamäärä 75 000 on vain hieman yli puolet pitkän ajan keskiarvosta, joka on 140 000. Lähes puolet kesän salamista, 36 000, laskettiin heinäkuun lopussa kolmen päivän aikana.

Kesän kovimmat pakkaslukemat mitattiin Sodankylässä 20. elokuuta, jolloin yöpakkasissa käytiin -4,8 asteessa. Näin kylmää on Lapissa tuohon aikaan elokuussa muutaman kerran sadassa vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat