Mainos

Tilastokeskus: Työttömiä alle 400 000

Työpaikat lisääntyivät helmikuussa 400 00:lla viime vuoden helmikuuhun verrattuna. Työpaikkoja syntyi Tilastokeskuksen mukaan etenkin jalostuksessa ja palvelualoilla. Kummallakin alalla työpaikat lisääntyivät viime vuoden helmikuusta tämän vuoden helmikuuhun noin 20 000:lla.

Työttömien määrä väheni 22 000:lla. Heitä oli helmikuussa kaikkiaan 394 000 henkeä. Työttömistä oli miehiä runsaat 201 000 ja naisia 192 000. Kausitasoitettu työttömyys aleni tammikuusta helmikuuhun. Työttömyysaste aleni vuodessa 1,1 prosenttiyksikköä 15,8 prosenttiin. Miesten työttömyysaste aleni 15,4 prosenttiin, kun taas naisten työttömyysaste nousi 16,3 prosenttiin. Nuoria oli helmikuussa työttömänä 63 000.

Työttömyysaste oli edelleen korkein, 28,8 prosenttia, rakentamisessa, vaikka se alenikin siellä selvästi. Työllisiä oli kaikkiaan helmikuussa 2 094 000 henkeä. Miesten työpaikat lisääntyivät, naisten pysyivät vuoden takaisella tasolla. Kausitasoitettu työllisyys parani tammikuusta helmikuuhun.

Tilastokeskuksen uudisti työvoimatutkimuksensa

Myös työministeriö julkaisee työttömyystilastoa. Tiedot koskevat työttömiä työnhakijoita kuukauden viimeiseltä arkipäivältä. Menetelmä- ja määritelmäerojen takia Tilastokeskuksen ja työministeriön työttömyysluvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Luvut muuttuvat yleensä kuitenkin samansuuntaisesti siten, että työministeriön luvut ovat muutaman kymmenen tuhannen verran suurempia. Helmikuun lopussa työministeriön työnhakijarekisterissä oli 438 000 työtöntä.

Tilastokeskus on uudistanut työvoimatutkimuksensa vuoden 1997 alusta vastaamaan paremmin Euroopan unionin ja ILOn käyttämiä käsitteitä ja määritelmiä. Uudistuksen vuoksi vertailut vuotta aiempaan tilanteeseen ovat vuoden 1997 aikana tavanomaista epävarmempia.

Uudistuksen vaikutus edellisen vuoden helmikuun lukuihin on arvioitu ja korjattu tässä julkaistaviin tuloksiin. Korjauksen perusteena käytettiin maalis-joulukuussa 1996 tehdyn rinnakkaistutkimuksen tuloksia. Tämän tutkimuksen otos oli kuitenkin pienehkö eikä kattanut koko vuotta, joten tehdyt korjaukset ovat karkeita.

Tutkimuksen vertailtavuus palautuu aiemmalle tasolle vuoden 1998 tammikuussa, jolloin uudistetun tutkimuksen tietoja on kerätty koko vuodelta. Koska työvoimatutkimus perustuu otokseen, on muutosten arvioinnissa otettava huomioon satunnaisvaihtelu.

Helmikuun työttömyysasteen luottamusväli on 0,5 prosenttiyksikköä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tiedot kerättiin haastattelemalla noin 12 000:ta Suomessa asuvaa työikäistä. Tiedot ovat ajalta 10.-16. helmikuuta. Työvoimatutkimus on paneelitutkimus, jossa sama henkilö on otoksessa mukana viisi kertaa puolentoista vuoden aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.