Mainos

Tilastokeskus: Suomen talous nousuun

Tilastokeskuksen tänään julkistamat tuotantoluvut kertovat Suomen talouden kääntyneen nousuun. Epävarmuutta taloudelliseen tilanteeseen luovat kuitenkin elektroniikkateollisuuden tuotantoheilahtelut.

Suomen talouskehitys on kääntynyt nousuun. Tilastokeskuksen tänään julkaisemat tuotantoluvut kertovat kokonaistuotannon kasvaneen huhtikuussa puoli prosenttia edelliskuuhun verrattuna ja 4,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Taloustutkijat pitävät myönteisenä sitä, että perusteollisuus on alkanut elpyä. Kun luvuista putsataan pois Nokia-vetoiset sähkötekniset tuotteet, tuotantoluku on kääntynyt lähes vuoden alamäen jälkeen selvään 2,3 prosentin nousuun edellisvuoteen verrattuna. Osuuspankkikeskuksen pääekonomisti Timo Lindholm pitää muutosta merkittävänä.

-Tämä on pitkään aikaan ensimmäinen reilusti plusmerkkinen vuosimuutos, hän sanoo.

Lindholm arvioi, että riippumatta elektroniikkateollisuuden heilahteluista näyttää siltä, että talous on kääntynyt nousuun.

Myös tutkija Reijo Mankinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta uskoo eri toimialojen kääntymisen kasvuun osoittavan, että taantuma on sivuutettu. Kasvun nopeuteen sen sijaan liittyy epävarmuutta.

-Siihen tulee vaikuttamaan elektroniikkateollisuuden rooli loppuvuonna, toteaa Mankinen.

Aktia Säästöpankin pääekonomisti Timo Tyrväinen sijoittaa talouskäänteen jo vuoden vaihteeseen, mutta yhtyy käsitykseen siitä, että taantumasta on irrottauduttu. Hänen mielestään suhdannekehitys on selkeä.

-Parempaan päin ollaan menossa, Tyrväinen vakuuttaa.

Ei aihetta tuuletuksiin


Eniten päätoimialoista kasvoi maa- ja metsätalouden tuotanto. Reijo Mankinen arvelee kehityksen juontuvan metsäteollisuuden voimakkaasta kasvusta, joka on lisännyt hakkuita 15 prosenttia edellisvuodesta. Yllättävänä Mankinen pitää liikenteen selvää vilkastumista. Hän arvelee metsäteollisuuden tuotannon kasvun lisänneen myös kuljetuskysyntää.

Myös rakentaminen, teollisuus ja kauppa ovat kasvattaneet tuotantoaan. Lindholmin mukaan myönteiseltä näyttää erityisesti kaupan myyntimäärien kääntyminen nousuun. Alaa on piristänyt autokaupan elpyminen 14 prosentilla. Lindholm ennustaa, että samansuuntainen kehitys jatkuu toukokuussa.

-Vähittäiskaupan kehitys on kuitenkin ollut aika hidas verrattuna ihmisten käytössä oleviin palkkatuloihin.

Tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi Palkansaajien tutkimuslaitoksesta varoittelee riemastumasta kasvuluvuista liikaa. Hän epäilee, että alkuvuoden kasvua on pönkittänyt varastojen täydentäminen, mikä ei vielä kerro, ovatko esimerkiksi investoinnit kasvaneet.

-Jos kasvu on vain varastojen täydentämistä, se saattaa loppua hyvin lyhyeen, hän sanoo. Suonimen mukaan syksyllä selviää, lähteekö vienti vetämään.

Odotettu käänne

Kokonaistuotannon kääntymistä nousuun osattiin odottaa jo aiemmin julkistettujen teollisuustuotantolukujen perusteella.

-Huhtikuulta odotettiin voimakasta lukua, mutta tämä ylitti vielä hiukan meidän odotuksemme, Mankinen sanoo.
Muhkeaan yli neljän prosentin kasvulukuun vaikuttaa se, että vertailukohtana pidettävässä viime vuoden huhtikuussa alkoi teollisuuden taantuma, jolloin tuotanto kääntyi laskuun. Mankisen mukaan kokonaistuotannon oli jo aika kääntyä nousuun, jotta tehtyihin bruttokansantuote-ennusteisiin vielä päästään.
Bruttokansantuotteen on ennustettu kasvavan tänä vuonna puolestatoista kahteen prosenttiin.

Sähköteknisten toimialojen osuus kokonaistuotannon kasvusta oli huhtikuussa noin puolet. Toimiala kasvoi 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Alan tuotantoheilahtelu on vaihdellut kuukausittain 20 prosentin kasvusta saman suuruiseen laskuun. Epävarmuus maan kokonaistuotannon kehityksestä liittyykin tutkijoiden mukaan Nokiaan ja uusien kännykkämallien menekkiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.