Mainos

Tilastokeskus: Naisjohtajan euro on 79 senttiä

Sukupuolten välinen palkkaero elää sitkeässä, selviää Tilastokeskuksen Tieto&Trendit -lehden artikkelista. Poliittisesta tahdosta ja toimista huolimatta viimeisen 15 vuoden aikana ero on säilynyt lähes ennallaan. Vuonna 2009 naisen keskiansio oli vain 81 prosenttia miehen keskiansiosta.

Naiset yhä vaativammissa tehtävissä

Naisten suhteellinen osuus vaativista ja paremmin palkatuista työtehtävissä on nousussa. Yleensä vaativampiin tehtäviin siirtyminen tarkoittaa paksumpaa palkkapussia, mutta tilastojen perusteella tällaista ei kuitenkaan ole naisten osalta suoraan havaittavissa - ainakaan suhteessa miehiin. Naisten keskiansio on kyllä noussut, mutta niin on myös miesten. Näin ollen ansioiden välinen ero ei ole juurikaan kaventunut.

Naisjohtajien osuus noussut 35 prosenttiin

Yleensä naisten ja miesten välistä palkkaeroa on perusteltu sillä, että naiset sijoittuvat yleisimmin pienipalkkaisiin ammatteihin. Tilastokeskuksen mukaan tähän niin sanottuun ammatilliseen eriytymiseen on haettu muutosta muun muassa tuoreessa hallitusohjelmassa ja EU:n neuvoston suosituksessa sukupuolten välisen palkkaeron pienentämisestä.

Naisten osuus johtajista onkin kasvanut vuosien 2001-2009 aikana 30 prosentista 35 prosenttiin. Naisjohtajien ansiot olivat kuitenkin vuonna 2009 vain 79 prosenttia miesjohtajien ansioista.

Palkkaero historian jäänne?

Tilastokeskuksen mukaan on mahdollista, että palkkaerot tasoittuvat ajan myötä etenkin vaativammilla aloilla. Naisilla, jotka ovat vastikään siirtyneet johtotehtäviin, voi olla vähemmän kokemusta kuin vastaavissa tehtävissä olevilla miehillä. Vähempi kokemus tarkoittaa yleensä pienempää palkkaa. Kokemuksen kerääntyessä on mahdollista, että palkkaerot supistuvat.

Nuoremmilla ikäluokilla palkkaero on huomattavasti kapeampi: 20 - 24-vuotiaiden naisten ansiot olivat 88,7 prosenttia miesten ansioista, kun taas 40 - 44-vuotiaiden naisten palkka oli 79,1 prosenttia miesten palkasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.