Mainos

Tilastokeskuksen asiantuntija: Asuntojen hinnoissa jo kupla

Asuntojen hinnat ovat jälleen nousseet palkkakehitystä ripeämmin, minkä takia edessä on hintojen pudotus. Näin arvioi asuntojen hintakehitystä suunnittelija Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Tuoreessa Arvopaperi-lehdessä haastateltu Lehtinen sanoo, että asuntokauppa käy ylikuumana. Hänen mielestään asuntolainojen korkojen pitäisi nyt nousta selvästi, jos markkinatalous toimisi.

Aivan viime aikoina mm. kiinteistönvälittäjät ovat sanoneet kovimman asuntojen kysynnän laantuneen. Alkuvuodesta useat asunnot eivät ehtineet edes lehti-ilmoituksiin, kun ne jo myytiin.

Lehtisen mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet lähes 10 prosenttia jo toisena neljännesvuotena peräkkäin. Vuositasolla se merkitsisi 40-50 prosentin nousua.

Parikymmentä vuotta Tilastokeskuksen asuntotilastosta vastannut Lehtinen sanoo, että pidemmällä näkemällä reaalipalkat ja asuntojen hinnat seuraavat hyvin toisiaan. Hänen mukaansa 1980-luvun lopulla asuntojen hinnat nousivat hurjasti palkkakehityksen yläpuolelle ja putosivat sen jälkeen kolmanneksen.

Hinnat nousivat taas palkkakehityksen yläpuolelle viime vuoden lopulla, ja kehitys on jatkunut rajuna alkuvuodesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.