Mainos

Tilanne yhä kireä Ukrainassa

Pääministeri Viktor Janukovits tarjosi kilpailijalleen Viktor Jushtshenkolle pääministerin paikkaa, mikäli hänen oma voittonsa presidentinvaaleissa tunnustettaisiin. Jushtshenko kieltäytyi tarjouksesta.

Ukrainan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko torjuu pääministeri Viktor Janukovitshin tarjouksen pääministerin paikasta.

- En voi hyväksyä tarjousta, Jushtshenko totesi toimittajille.

Janukovitsh sanoi aiemmin tänään olevansa valmis tarjoamaan kilpakumppanilleen Jushtshenkolle pääministerin tehtävää, jos Janukovitshin vaalivoitto vahvistetaan. Esitetyn perustuslakiuudistuksen myötä pääministeristä tulee vaikutusvaltaisin henkilö Ukrainassa, Janukovitsh totesi.

Jos kiistellyt vaalitulokset kuitenkin mitätöidään, Janukovitsh suostuu uusiin vaaleihin, jos hän itse ja Jushtshenko eivät asetu ehdolle. Näin vältettäisiin hänen mukaansa Ukrainan jakautuminen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ovat sopineet kunnioittavansa Ukrainan mahdollisten uusien presidentinvaalien tulosta, Saksan hallituksen tiedottaja kertoo. Putinin ja Schröderin ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan peruslain mukaisten ja kansan tahtoa heijastavien uusien vaalien tulosta olisi tiukasti kunnioitettava, tiedottaja kertoi. Putin ja Schröder keskustelivat tänään puhelimitse.

Ukrainan korkein oikeus jatkaa presidentinvaaleista syntyneen kiistan käsittelyä. Jushtshenko on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi ja vaatinut tuloksen mitätöimistä sekä uusia vaaleja.

Ukrainan parlamentti puolestaan piti tänään hätäistunnon, jossa oppositio esitti epäluottamuslausetta pääministeri Viktor Janukovitshille. Parlamentti kuitenkin hylkäsi esityksen. Esitys olisi tarvinnut taakseen vähintään 226 edustajaa, mutta sitä kannatti vain 196 parlamentin jäsentä.

Ukrainan oppositio kehotti saartamaan taas julkiset rakennukset

Ukrainan oppositio kehottaa mielenosoittajia saartamaan uudelleen julkiset rakennukset mutta poistumaan parlamenttitalon edustalta.

Viktor Jushtshenkon kannattajat tunkeutuivat turva-aidan läpi parlamenttitalon pääoven edustalle sen jälkeen, kun parlamentti oli päättänyt istuntonsa.

- Kehotamme pidättymään parlamentin saartamisesta antaaksemme sille mahdollisuuden päätöksentekoon, opposition edustaja Juri Lutsenko totesi mielenosoittajille.

Ulkomaiset välittäjät palaavat huomenna Kiovaan keskustelemaan Ukrainan presidentinvaalien synnyttämästä kriisistä, kertoo Ukrainan eroavan presidentin Leonid Kutshman tiedottaja.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sekä Puolan ja Liettuan presidentit Alexander Kwasniewski ja Valdas Adamkus ja Venäjän duuman puhemies Boris Gryzlov olivat jo viime viikolla Kiovassa, missä he tapasivat pääministeri Viktor Janukovitshin ja oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon.

Tässä tapaamisessa Janukovitsh ja Jushtshenko sopivat keskinäisten neuvottelujen aloittamisesta. Aiemmin tänään Jushtshenkon tukijat ilmoittivat kuitenkin vetäytyvänsä neuvotteluista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 30.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.