"Tilanne Syyriassa jatkuu pitkään levottomana" – Professori hakisi ratkaisua Lähi-idän tilanteeseen 1990-luvun lopusta

Professori: Tilanne Syyriassa jatkuu pitkään levottomana 7:16

Turkin ja Syyrian välit kiristyivät muutama viikko sitten, kun Turkki hyökkäsi Syyrian kurdialueille. Se lisäsi Syyrian jo ennestään kaoottista tilannetta. Vaikka Isis on alueella saatu sysättyä syrjemmälle, on maan johdossa edelleen Bashar al-Assad ja häntä vastustavat lukuisat oppositiot.

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan Syyrian tilanne on haastava, ja tulee sellaisena jatkumaan, koska alueella on perustavanlaatuiset jännitteet ovat yhä olemassa, vaikka Syyrian alueella Isis on saatu sysättyä syrjemmälle.

– Syyriassa on hyvin monta kansainvälistä toimijaa ja lähialueilta Saudi-Arabia, Iran ja suurvallat siellä kaiken taustalla hääräämässä. Eli hirveän paljon erilaisia intressejä eri tahoilla, mikä on sitten se varmin tae, että siellä tilanne säilyy levottomana todennäköisesti jatkossakin, sanoo Hämeen-Anttila.

Muutama viikko sitten Turkki hyökkäsi Syyriaan ja perusteli hyökkäystään terrorismin vastaisilla toimilla. Hämeen-Anttila pitää syytä heikkona, mutta hänen mukaansa terroristiset syyt ovat käyneet perusteluna hyökkäyksille jo pitkään.

– Se on yhtä vähän uskottava kuin kaikkien muiden tapahtumien alkaen Yhdysvalloista. Meillä on hyvin tullut vuoden 2001 alkaen, että kun jossain on kiusallista liikehdintää niin jokin taho julistaa, että he ovat terroristeja, sanoo Hämeen-Anttila.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että kurdien taustalta löytyvät PKK ja muut kurdijärjestöt ovat myös syyllistyneet satunnaisia terroristi-iskuja.

– Mutta kyllä enemmän on kyse kurdien alisteinen asema ja tietynlaisesta pyrkimyksestä itsehallintoon. Eli toisen terroristi on toisen vapaustaistelija, sanoo Hämeen-Anttila.

Kurdit ovat halunneet omaa valtiota jo pitkään, mutta eivät ole siinä pyrkimyksistä huolimatta onnistuneet. Tilanne vaikeuttaa myös se, että kurdit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan kieli ja kulttuuri vaihtelevat.

Hämeen-Anttila näkee Lähi-idän jännitteiden ratkeavan vain sillä, että alue saataisiin rauhoitettua.

– Ei niinkään, että mitä siellä alueella muutettaisiin, vaan miten Irak ja Syyria saataisiin edes palamaan sille tasolle, missä ne ovat olleet 1990-luvun lopulla, että edes jonkinlaista vakautta saataisiin aikaiseksi. Ja sitä kautta, jos saadaan yhteiskunta voimaan paremmin, sanoo Hämeen-Anttila.

Lue myös:

    Uusimmat