Mainos

Tilanne kiristyy Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa

Venäjän ja Georgian välit ovat kiristyneet Etelä-Ossetian ja Abhasian levottomuuksien vuoksi.

Georgian ja Etelä-Ossetian rajalla ammuskeltiin viime yönä, ja osapuolet syyttivät toisiaan ammuskelusta. Venäläisviestimien mukaan tulitus jatkui tänään ja useiden ihmisten kerrottiin haavoittuneen laukaustenvaihdossa.

Venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan georgialaisasemista tulitettiin yöllä Etelä-Ossetian pääkaupungin Tshinvalin laitamia ja kahta lähistöllä sijaitsevaa kylää. Myös rauhanturvajoukkojen päämajan tiedottaja syytti georgialaisia aseellisia ryhmiä rauhanturvaajien asemien tulittamisesta.

Georgian poliisin edustaja sanoi puolestaan RIA Novosti-uutistoimistolle, että Etelä-Ossetian puolelta tulitettiin georgialaiskyliä. Viime vuosikymmenen aseellisen selkkauksen jäljiltä Etelä-Ossetia on käytännössä irtautunut Georgian keskushallinnon alaisuudesta.

Viime syksynä Georgian johtoon noussut Mihail Saakashvili on vannonut palauttavansa niskuroivat alueet ruotuun.

Keskusteluista ei apua

Etelä-Ossetian asemaa koskeva kiista on kiristänyt Georgian ja Venäjän välejä.

Eilinen Georgian puolustusministerin Georgi Baramidzen tapaaminen venäläiskollegansa Sergei Ivanovin kanssa ei näyttänyt liennyttävän osapuolten välejä.

- Tilanne on huolestuttava, Ivanov lausui tapaamisen jälkeen. Baramidze vakuutti Georgia puolustavan tarvittaessa maan yhtenäisyyttä asein, ja Ivanov ilmaisi tuohtumuksensa Georgian väitteistä, että venäläiskoneet vakoilevat Georgian ilmatilassa.

Georgia on uhannut ampua alas vakoilukoneet.

Zhirinovski lomalle Abhasiaan

Venäjän ja Georgian nokkapokka lisääntyi tänään myös Abhasian alueen kysymyksestä.

Georgia on uhannut ampua Abhasian vesialueille "laittomasti" tulevia laivoja. Uhkaus koskee myös venäläisiä matkailualuksia, jotka kuljettavat turisteja Sotshista Abhasiaan.

Tänään Georgian hallinto sai lisää vettä myllyynsä, kun äärioikeistolaisen LDPR-puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski ja 40 muuta duuman poliitikkoa saapuivat veneellä lomamatkalle Suhumiin Abhasiaan.

Georgian varaturvallisuusministeri Gigi Ugulava esitti asiasta voimakkaan vastalauseensa ja kutsui sitä "vakavaksi provokaatioksi".

- Emme aio hukuttaa Zhirinovskia, koska ymmärrämme, että tämä on hänen puoleltaan provokaatiota ja yritys saada meidät hermostumaan, Ugulava sanoi Tbilisissä ennen Zhirinovskin seurueen saapumista.

Zhirinovski puolestaan kommentoi asiaa toteamalla, että hän "lomailee täällä (Abhasiassa) niin usein kuin haluaa".

Puolueen tämänpäiväisen lausunnon mukaan seuruetta tervehtivät satamassa "kukkakimpuin varustautuneet, suosiotaan osoittavat abhasialaiset".

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.