Mainos

Tilanne Kiinan ja Taiwanin välillä rauhallinen

Tilanne Kiinan ja Taiwanin välillä on pysynyt rauhallisena päivä Taiwanin presidentinvaalien jälkeen. Taiwanilaisten sotilaslähteiden mukaan Kiinan ei ollut havaittu ryhtyneen poikkeuksellisiin sotilaallisiin järjestelyihin. Sen sijaan Taiwanin sisäinen tilanne on kiristynyt vaalien jälkeen.

Taiwanin asevoimat ovat kuitenkin edelleen varuillaan, joskin armeijan mahdollisesta "valmiustilasta" ei ollut sunnuntaina täyttä selvyyttä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman asevoimien edustajan mukaan armeija oli jatkanut vaalien takia määrättyä "korotettu valmiustilaa" toistaiseksi. Toinen edustaja kuitenkin vakuutti uutistoimisto AP:lle, ettei mitään valmiustilaa ole virallisesti määrättykään.

Taiwanin asukkaat valitsivat eilen presidentikseen itsenäisyysmielisen oppositiopuolueen johtajan Chen Shui-bianin Kiinan uhkauksista huolimatta. Chenin voitto päättää yli 50 vuotta jatkuneen kansallismielisen Kuomintang-puolueen valta-aseman Taiwanin johdossa. Demokraattista edistyspuoluetta edustava 49-vuotias Chen sai vaaleissa runsaat 39 prosenttia äänistä.

Kiina lyhytsanainen kommenteissaan

Kiina kommentoi vaalitulosta lyhyesti sanomalla, että Taiwan pysyy edelleen osana Kiinaa. Kiina ei salli Taiwanin itsenäistymistä missään muodossa, sanottiin uutistoimisto Xinhuan välittämässä lausunnossa. Kiina kertoi myös seuraavansa tarkkaan Taiwanin uuden johtajan sanoja ja tekoja. Kiinan reaktio Taiwanin vaalitulokseen oli melko maltillinen viikkoja jatkuneiden varoittelujen ja uhkailujen jälkeen, eikä se sisältänyt suoria Cheniin tai hänen puolueeseensa kohdistuvia uhkauksia. Lausunnossa ei myöskään mainittu Cheniä nimeltä.

Taiwanin vaalit

Hallitus toisti lausunnossa Kiinan perimmäisen kannan, jonka mukaan Taiwan on kapinoiva Kiinan maakunta. Kiinan hallitus kertoi olevansa valmis vuoropuheluun Taiwanin ja Kiinan suhteista sellaisten poliittisten puolueiden kanssa, jotka hyväksyvät neuvottelujen pohjaksi "yksi Kiina" -periaatteen. Taiwanin asioista vastaan viraston antamassa lausunnossa ei kommentoitu Chenin ehdotusta, jonka mukaan hän voisi matkustaa Kiinaan sovittelumatkalle. Toisaalta Chen puheessaan nimenomaan hylkäsi "yksi Kiina, kaksi järjestelmää" -periaatteen ajautuen näin törmäyskurssille Kiinan johdon kanssa.

Kiinalainen sanomalehti arvosteli eilen Cheniä siitä, että tämä ylipäätään ryhtyi presidenttiehdokkaaksi. The Science Times -lehden mukaan Chen vaarantaa omalla poliittisella kunnianhimollaan Taiwanin asukkaiden hengen. -Chen Shui-bian ymmärtää selkeästi, että Taiwanin itsenäistyminen merkitsee sotaa, lehti kirjoitti. Länsimainen diplomaatti sanoi lauantaina Beijingissä, että kovista puheistaan huolimatta Kiinan johto oli todennäköisesti jo etukäteen varautunut Chenin voittoon. -Selvästikään he eivät ole tyytyväisiä, mutta heidän on tultava toimeen sen asian kanssa, diplomaatti sanoi.

Taiwanissa sisäisiä levottomuuksia

Vaikka Kiinan ja Taiwanin välillä vallitsee toistaiseksi rauha, Taiwanin sisäinen tilanne on jännittynyt vaalien jälkeen. Presidentinvaaleissa hävinneiden ehdokkaiden kannattajat ovat suunnanneet raivonsa saarta tähän saakka hallinnutta Kuomintang-puoluetta kohtaan. Sadat mielenosoittajat kivittivät ja hakkasivat autoja, jotka olivat tuomassa puoluenjohtoa hätäkokoukseen puolueen päämajaan Taipeissa. Mielenosoittajat ottivat myös yhteen puoluerakennusta suojelleiden mellakkapoliisien kanssa. Kuomintangin edustaja kertoi myöhemmin, että Lee ja koko muu puoluejohto eroavat syyskuussa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Taiwanin presidenttiehdokkaat

Pettyneet kannattajat syyttivät Taiwanin väistyvää presidenttiä Lee Teng-huita "maansa myymisestä" ja vaativat häntä eroamaan välittömästi puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Kuomintangia uhkaa hajaannus sen jälkeen, kun vaaleissa olivat mukana sekä puolueen oma ehdokas Lien Chan että Kuomintangista eronnut pitkäaikainen pääsihteeri James Soong.

Soong on ilmoittanut perustavansa uuden puolueen, johon monien Kuomintangin kannattajien uskotaan liittyvän. Taiwanin poliittisen tilanteen sekavuuden takaa se, että uusi itsenäisyysmielinen presidentti Chen Shui-bian tarvitsee parlamentissa suurimpana puolueena olevan Kuomintangin tukea uuden hallituksen muodostamiselle. Chen onkin vedonnut muihin puolueisiin yhteistyön puolesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.