Mainos

Tilallinen puolustaa sikaloiden oloja

Sikatilallinen Rita Wegelius Hattulasta pitää sikatilojen ympärillä pyörivää kohua osin harhaanjohtavana. Wegeliuksen mukaan suurin osa suomalaisista sikatiloista on hyvin hoidettuja.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi tänään tiedot 32 sikatilasta, joista Oikeutta Eläimille -järjestö oli saanut videomateriaalia. Materiaalissa näkyi muun muassa kuolleita ja kituvia eläimiä ja vakavaa tilanahtautta.

Evira totesi laiminlyöntejä 14 tilalta.

Wegeliuksen mukaan järjestön julkaisema materiaali ei anna kattavaa kuvaa sikaloiden todellisuudesta. Wegeliuksen mukaan jo se kertoo sikatilan huonosta ylläpidosta, että järjestö on ylipäätään päässyt niiden tiloihin kuvaamaan.

- Suurin osa valveutuneista sikatilallisista on oppinut lukitsemaan ovensa. Jos tilat on valittu sen mukaan, mihin on päästy sisälle, se karsii suuren joukon tiloja pois. En missään nimessä usko, että puolella Suomen sikatiloista olisi tällaisia rikkeitä.

Wegeliuksen mukaan sikatilallisten kiristynyt taloudellinen tilanne voi olla osaltaan syyllinen eläinten huonoon kohteluun.

- Tuottajalle maksetaan sianlihan tuottamisesta 1,5 euroa kilo. Systeemi ei kestä ollenkaan ylimääräisiä kuluja sillä rahalla, hän sanoo.

- Hyvin usein räikeissä eläinsuojelutapauksissa taustalla on myös henkistä pahoinvointia ja uupumusta, Wegelius jatkaa.

Rita Wegeliuksen mukaan ruuantuotannon arvostus on Suomessa heikkoa.

- Jos lähestulkoon ilmaiseksi halutaan, se ohjaa tuotannon sellaiseksi kuin se on mennyt.

Hän ei kuitenkaan usko, että sikatilojen ongelmat olisivat Suomessa laaja ilmiö.

- Huonosti hoidetuista eläimistä ei ole mahdollista saada taloudellista tulosta. Hyvin hoidetuillakin tiloilla marginaali on pieni.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.