Mainos

Tilaa kamariorkesteri kotiin!

Tänään alkavien Helsingin Juhlaviikkojen tarjonta on jälleen huikea. Yksi sen erikoisuuksista tänä vuonna on Soitto kotiin -niminen konserttisarja. Sen tarkoituksena on tarjota kuulijoille kamarimusiikkia aidoimmillaan eli kotioloissa, kertoo idean isä, muusikko Markku Luolajan-Mikkola.

- 1600-luvulla ei ollut konserttisaleja, vaan musiikki soi mitä erilaisimmissa tiloissa. Suurin julkinen tila oli kirkko. Musiikkia soitettiin hyvin paljon kotona, kapakoissa ja tietysti kuninkaanlinnassa.

Jos haluaa palauttaa kamarinmusiikin sen alkulähteille, niin silloin mittakaavan pitää olla jokin muu, kuin 1 000 hengen konserttisali, sanoo Luolajan-Mikkola.

- Mietin myös, että miten voisi tavoittaa elävällä musiikilla jokaisen suomalaisen? Mikä avaisi musiikin kaikille ihmisille? Siihen ei tarvita 100 miljoonan euron konserttisalia, koska konsertin voi periaatteessa järjestää kenen tahansa kotona.

Tänään alkavan konserttisarjan aikana musiikkia kuullaan 26 yksityiskodissa ympäri Helsinkiä. Kodit on valittu yli sadan ilmoittautuneen joukosta. Valitut kodit sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä, koska yksi Juhlaviikkojen ajatuksista on se, että kaikki kaupunginosat otetaan huomioon.

Kamarimusiikki ja ennen kaikkea ne instrumentit, joilla sitä on soitettu vaikkapa 1600-luvulla, sopivat paremmin pieniin tiloihin, kertoo muusikko Markku Luolajan-Mikkola.

- Jos ajattelee näitä soittimia, jotka juhlaviikoillakin on esillä: viola da gamba, klavikordi, barokin poikkihuilu ja luuttu, niin minun näkemykseni mukaan ne soveltuvat paremmin pieniin saleihin. Jousikvartetto on kamarimusiikkia ja jos ajattelee jousikvartettoa sen syntymän aikaan, niin se oli intiimin tilan musiikkia, ei konserttisalimusiikkia, sanoo Luolajan-Mikkola.

Samalla idea jatkuu myös Juhlaviikkojen jälkeen. Syksyllä kuka tahansa voi tilata konsertin kotiinsa. Tarkoituksena on, että tilaaja kutsuu kotiinsa ystävänsä, kerää heiltä pienen pääsymaksun ja saa näin konsertin kotiinsa.

Konsertit toteutetaan kulttuurirahaston apurahalla, joten konsertteja on mahdollisuus tilata kotiin niin pitkään, kuin apurahaa riittää. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.fibo.fi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.