Mainos

Tiistaina selviää tuleeko Guggenheim

Tammikuun 10. päivänä kello 10.00 se vihdoin paljastetaan: onko Helsingissä edellytyksiä perustaa uusi Guggenheim-museo vai ei.

Vastaus on selvitysryhmän oma käsitys ja varsinaisen päätöksen tekevät Helsingin kaupunginvaltuutetut aikaisintaan 15. helmikuuta 2012. Selvitys on silti tärkeä, sen on vastattava oleellisimpaan kysymykseen - löytyykö riittävästi yksityisiä rahoittajia. Poliittinen tahto taipuu sen mukaan.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki sanoi MTV3:n haastattelussa kesällä 2011 kannattavansa Guggenheim-museon perustamista Helsinkiin, mikäli rahoittajiksi löytyy yksityisiä varoja, eikä museota rahoiteta nykyisistä kulttuurin määrärahoista.

Tiistaina julistettavaan selvitykseen on jo päätetty pyytää lausunnot kulttuurilautakunnalta, kiinteistö- ja kaupunginsuunnittelulautakunnilta.

Helsingin taidemuseon tilaongelmat ratkaistaneen samassa yhteydessä. Kaupungin omistama taidemuseo on nyt hajautettu Meilahteen, Tennispalatsiin ja Kluuvin galleriaan, epätarkoituksenmukaisiin ja remonttia odottaviin tiloihin. Taidemuseon 6000 teosta muodostaisivat Guggenheim-museon perusnäyttelyn rungon.

Bilbaostakin tarvitaan suostumus

Uudisrakennus vaatii kaavamuutoksia, liikennevirtojen ohjailu ja kaupunkikuvan muuttuminen vaativat kaupunkisuunnittelijoiden asiantuntijalausunnot. Ne tulevat kaupunginhallituksen maanantaikokousten kautta valtuuston päätöksen perusteluiksi.

Guggenheim-säätiön asettaman työryhmän tehtävänä on myös hahmotella uudenlaisen, monialaisen taidemuseon toimintatapaa, rakenteita ja tehtäviä. Museon perustamiseen vaaditaan Espanjan Bilbaossa olevan Guggenheim-museon suostumus.

Selvityksen tilasi Helsingin kaupunginhallitus tasan vuosi sitten. Päätös kaksi miljoonaa euroa maksaneen selvitystyön tilaamisesta herätti paljon närää. Osan selvityksestä kustantavat yksityiset Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden.

Selvityksen pääkohdat julkaistaan täällä MTV3 nettisivulla tiistaina heti kello 10.00 ja televisiossa Seitsemän ja Kymmenen Uutisissa sekä Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.