Mainos

Tiilikainen: Nato-päätös periaatteellinen linjaus

Turvallisuuspolitiikan tutkija Teija Tiilikainen pitää Naton päätöstä ns. viidennen artiklan käyttöönotosta merkittävänä periaatteellisena linjauksena, kun artiklaa ollaan valmiita soveltamaan myös kansainvälistä terrorismia vastaan. Itse päätös on tutkijan mukaan ennen kaikkea poliittinen merkki siitä, että jatkossa Nato etenee tässä kriisissä yhdessä.

Tiilikaisen mukaan lähipäivät ovat ratkaisevia sen kannalta, mitä tiistaisista iskuista lopulta seuraa ja voiko tuloksena olla jopa sota. Jos syylliseksi on osoitettavissa valtio tai hallitus, on rankaisutoimille olemassa kohde, mutta jos iskujen takana on epämääräinen joukko terroristeja, kostoiskulle on vaikea löytää hyväksyttävää maalitaulua. Joka tapauksessa päätöstä on nyt Yhdysvaltojen rinnalla tarkkaan punnitsemassa 18 muuta Nato-maata, tutkija huomauttaa.

Tiilikainen muistuttaa artiklan olevan sen verran väljä, että Naton jäsenmaat osallistuvat mahdollisiin jatkotoimiin kukin omalla tavallaan. Niinpä jos Suomi olisi nyt sotilasliiton jäsen, ei artiklan käyttöönotto suinkaan automaattisesti tarkoittaisi suomalaisten sotilaiden osallistumista mahdollisiin kostoiskuihin.

Viidennessä artiklassa todetaan, että hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita vastaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.