Mainos

Tiilikainen: Lipposen ehdokkuuden luulisi kiinnostavan Ruotsia

Tutkija Teija Tiilikainen sanoo, että Paavo Lipposen näkyvä esiintyminen EU:n komission puheenjohtajan valinnassa on kunnioitettava saavutus. Tiilikaisen mielestä asetelmassa myös Ruotsin hallitusjohdon voisi kuvitella näkevän etua.

EU-komission puheenjohtajan tehtävään liittyvät vaatimukset ja haasteet huomioiden suomalaisen nimen esiintyminen jatkuvasti lyhenevällä ehdokkaiden listalla on äärimmäisen kunnioitettava saavutus, sanoo tutkija Teija Tiilikainen. Asetelmassa olisi hänen mielestään voinut kuvitella myös Ruotsin hallitusjohdon näkevän etua.

- Komission puheenjohtajuuden päätymisellä pohjoismaisiin käsiin voisi arvella olevan huomattavaa positiivista vaikutusta EU:n häilyvälle legitimiteetille koko Pohjolassa. Ruotsin pääministeriltä ei tukea kuitenkaan tullut, ja taas ovat puheet pohjoismaisesta yhteydestä Euroopan integraatiossa saanet uuden ikävän särön, kirjoittaa Tiilikainen MTV:n nettikolumnissa.

Tiilikaisen mieleestä Suomi ja Itävalta ovat kymmenen ensimmäisen EU-jäsenyysvuotensa aikana onnistuneet luomaan vahvan ja integraatioon sitoutuneen jäsenyysprofiilin, mistä eräs todiste on juuri kummankin maan oleminen näkyvästi esillä komission seuraavan puheenjohtajan valintaan liittyen.

- Kyse on luonnollisesti ennen muuta luottamuksesta esille nousseita henkilöitä, eli puhemies Paavo Lipposta ja liittokansleri Wolfgang Schüsseliä kohtaan. Heidän johdollaan omaksuttu integraatiopolitiikka muodostaa tärkeän taustan tälle luottamukselle, sanoo Tiilikainen.

Tiilikaisen mukaan EU:n uusi perustuslaillinen sopimus tuo Eurooppa-neuvoston henkilöpuheenjohtajuuden muodossa uuden poliittisen johtohahmon unionin huipulle. Odotettavissa on siksi kiristyvä kilpailu näiden kahden johtoelimen välillä, hän ennustaa.

- Samalla komission sisälle tulee uusia entistä painavampia varapuheenjohtajan toimenkuvia, jotka puheenjohtajan on sovitettava osaksi komission sisäistä päätöksentekokulttuuria toimielimen tehokkuuden ja yhtenäisyyden tästä kärsimättä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.