Mainos

Tiilikainen: Laajentuminen on EU:n vahvuus

MTV3:n nettivieras, tutkimuspäällikkö Teija Tiilikainen, haluaa hälventää EU:n laajentumiseen liittyviä pelkoja.

Tiilikaisen mukaan tärkeämpää kuin huoli siitä, mihin rahavirrat kääntyvät, on itälaajentumisen historiallinen merkitys. Toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa jakautui jyrkästi itään ja länteen ja joutui pelinappulaksi suurvaltojen kaksintaisteluun. Nyt meillä on mahdollisuus poistaa tämä kahtiajako, Tiilikainen muistuttaa.

Yhtenäisen Euroopan unelman tiellä on kuitenkin esteitä. Jyrkkä elintasokuilu idän ja lännen välillä on vaikea ylittää. Kylmän sodan jakolinja asenteissa on yhä olemassa, ja rikas länsi pelkää menettävänsä etuoikeutensa, mikäli köyhempi itä tulee mukaan osanjaolle. Laajentuminen koettelee lähivuosina myös EU:n toimintarakenteita, Tiilikainen arvioi.

Tässä tilanteessa laajentuminen on käännettävä EU:n vahvuudeksi, Tiilikainen sanoo. Euroopan talousalue kasvaa, ja sen kansainvälinen kilpailukyky paranee. Tiilikaisen mukaan tämä taloudellinen potentiaali voidaan kääntää myös kokonaisvaltaiseksi valta-asemaksi ja vaikuttamiseksi.

Laajentuneen EU:n vahvuutena Tiilikainen näkee myös sen, että se lisää mantereen vakautta ja ehkäisee konflikteja. Kaikista vaikeuksista huolimatta EU:n laajentuminen on Euroopan tärkein panostus omaan tulevaisuuteensa, Tiilikainen kiteyttää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.