Mainos

Tiilikainen: Jännitteet jäävät Skotlantiin

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo Skotlannin itsenäisyysäänestyksen jättävän jännitteet Britannian politiikkaan. Skotit ovat näyttäneet tyytymättömyytensä Lontoon toimintaan.

– Vähintäänkin pinnan alle jää jännitettä Yhdistyneen kuningaskunnan sisälle. Kun kansanäänestys päätettiin järjestää, ei kukaan osannut odottaa että itsenäistymisellä olisi näin suuri tuki. Ajateltiin että se olisi läpihuutojuttu. Tilanne kävikin jännittäväksi, ja jollakin tavalla tämä tulee näkymään, sanoi Tiilikainen MTV:n Huomenta Suomessa.

Britannia on luvannut Skotlannille lisää etuja ja valtaa, jos se pysyy osana Britanniaa. Tämä saattaa rohkaista myös muita Britannian osia kuten Walesia järjestämään oman kansanäänestyksen.

– Skotlanti voi olla hyvä esimerkki muillekin alueille, että kansanäänestysinstrumenttia käyttämällä voi saada lisää itsemääräämisoikeutta.

EU:n mittakaavassa Skotlannin itsenäistymisäänestystä seurataan erityisesti Espanjassa, jossa Katalonian alueella on vahva pyrkimys itsenäisyyteen. Itsenäisyyttä ajavia voi innostaa se, että Skotlanninkin äänestys meni lopulta ennakoitua täpärämmälle.

–  Varmasti vaatimukset kansanäänestyksestä kasvavat Kataloniassa, jossa on tavoitteena järjestää äänestys marraskuussa. Espanjan hallitus on vastustanut äänestystä, ja varmasti vastustaa vielä enemmän Skotlannin äänestyksen jälkeen.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja