Tietovuoto: Israel liioitteli Iranin ydinaseuhkaa YK:ssa

Israelin pääministerin puheet Iranin etenemisestä ydinaseiden kehittelyssä ovat joutuneet kyseenalaisiksi tietovuodon takia.

Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi vuonna 2012 maailman johtajille YK:ssa, että Iran voisi valmistaa ydinaseen vuodessa. Vuodettujen asiakirjojen mukaan vain viikkoja myöhemmin Israelin tiedustelupalvelu Mossad kertoi kuitenkin Etelä-Afrikan tiedustelupalvelulle, ettei Iranilla ole ydinaseen valmistamiseen tarvittavaa toimintaa.

Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun ja sen globaalien kumppanien välistä viestintää vuodettiin qatarilaiselle uutiskanava al-Jazeeralle ja brittilehti Guardianille.

Paljastus osuu herkkään hetkeen. Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Britannian, Ranskan ja Saksan sekä Iranin on tarkoitus sopia ensi kuun loppuun mennessä Iranin ydinohjelman rajoittamisesta ja maahan kohdistuvien talouspakotteiden loiventamisesta.

Israelin hallituksen edustaja sanoo Guardianille, etteivät Netanjahun lausunto ja väitetyt Mossadin näkemykset ole ristiriidassa keskenään. Hänen mukaansa molemmissa sanotaan, että Iran rikastaa uraania voidakseen tuottaa ydinaseita.

– Israel uskoo, että ehdotettu ydinsopimus Iranin kanssa on huono. Se antaisi maailman keskeisimmälle terroristivaltiolle valmiuksia tuottaa ydinpommiin tarvittavat perusosat, hän lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat