Mainos

Tietoverkot kiinnostavat ikäihmisiä

Kuka on sanonut, että tietoyhteiskunta kuuluu vain nuorille ja näppärille? Ikäihmisten atk-yhdistys Enter todistaa, että netissä voi surffata vaikka satavuotias.

-Eräälle vanhemmalle rouvalle oli kirjastossa sanottu, että katsokaa sieltä tietokoneelta, löytyykö kirjaa. Rouva sai siitä herätyksen ja päätti alkaa opiskella atk:ta, Enter ry:n puheenjohtaja Unto Leinonen kertoo.

Monet ikäihmiset saavat atk-kipinän juuri tällaisista tilanteista. Esimerkiksi pankkiautomaatin käyttö kiinnostaa, mutta taito ja uskallus eivät riitä käymään koneen kimppuun.

-Olemme järjestäneetkin muutamassa pankissa ikäihmisille opetusta maksuautomaattien käyttämisessä, Enterin puheenjohtaja Unto Leinonen kertoo.

Syksyllä ikäihmiset pääsevät tutustumaan siihen, miten kirjastoautomatiikkaa käytetään Helsingin kaupungin kirjastotoimessa. Enter ry on sitä mieltä, ettei mitään ihmisryhmää saa jättää tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Nyt kun automatiikka laajenee kaikkialle, tietotekniikan ymmärtäminen ja vähäinenkin hallitseminen auttavat selviytymään entistä paremmin arkipäivästä.

Ikääntyneille omat kurssit

Enterin mukaan atk-koulutuksen järjestäminen ikäihmisille on erittäin tärkeää. Yhdistys on lähettänyt kirjeen opetusministeriölle, Suomen kuntaliitolle, Helsingin kaupunginhallitukselle ja Helsingin kaupungin kirjastotoimelle, jotta nämä edistäisivät atk-koulutuksen järjestämistä ikääntyneille.

Enter ry tähtää siihen, että mahdollisimman monille saataisiin perustaidot tietoyhteiskunnassa. Toisaalta jotkut Enterin jäsenistä ovat innostunut asiasta niin, että he ovat kouluttaneet itsensä varsinaisiksi tietokonevelhoiksi.

Muistelmia atk:n avulla

Valtakunnallisella Enter-yhdistyksellä on nyt noin 130 jäsentä, joista suurin osa on pääkaupunkiseudulla. Yhdistys aikoo kuitenkin vahvistaa voimiaan muualla maassa: ensimmäiseksi on tarkoitus perustaa paikallisosasto Kuopioon. Yhdistyksen jäsenistä yli 60 prosenttia on naisia.

Kun Enter kyseli ikäihmisiltä, mitä nämä erityisesti haluavat oppia, vastauksista nousivat esiin varsinkin tekstinkäsittely, internet ja sähköposti.

-Monet kokevat tekstin tuottamisen mahdollisuuden mielialan kohentajaksi. Useilla on mielessä muistelmien kirjoittaminen, Leinonen kertoo.

Ikäihmisten atk-yhdistys Enter on perustettu vajaa vuosi sitten. Koulutuksen järjestämisen lisäksi yhdistys muun muassa toimii tietotekniikan harrastajien yhdyssiteenä. Kaikki yhdistyksestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä puheenjohtajaan. Hänen sähköpostiosoitteensa on unto.leinonen@kolumbus.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.