Mainos

Tietoturvayhtiön asiantuntija: Jää nähtäväksi, mitä kybervaikuttaminen tarkoittaa

Maailmalla sotilasmahdit ovat jo muutaman vuoden ajan varustautuneet kilpaa kyberhyökkäyksiä vastaan. Tänään myös Suomi julkisti virallisen kyberstrategian.

Sotatieteiden tohtori, kyberturvajohtaja Jarno Limnéll tietoturvayhtiö Stonesoftilta on vaatinut Suomea ottamaan kyberuhkat todesta jo jonkin aikaa. Hän kertoo olevansa linjaukseen tyytyväinen.

– Mielestäni on hienoa, että Suomessakin on nyt saatu oma kansallinen kyberturvallisuusstrategia tehtyä, ihan kuten lähes kaikissa muissakin länsimaissa on aiemmin jo tapahtunut.

Limnéll on todennut, että uskottava puolustuskyky vaatii myös kykyä hyökätä tarvittaessa. Strategiassa ei kuitenkaan puhuta sanallakaan hyökkäämisestä.

– Strategiassa puhutaan vaikuttamisesta. Mitä se pitää sisällään, ja miten se halutaan ymmärtää, se jää nähtäväksi.

Puolustusministeri Carl Haglund (RKP) esitteli tänään strategiaa todeten, että Suomi pyrkii kyberturvallisuuden mallimaaksi vuoteen 2016 mennessä. Limnéll uskoo, että tavoite on saavutettavissa.

– Tavoite on kova. Monilla muillakin mailla on ihan vastaavia tavoitteita.

Tietoturvayhtiö Stonesoftia edustava Limnéll on luonnollisesti tyytyväinen siihen, että strategia pohjaa tiiviiseen yhteistyöhön yksityisen ja julkisen sektorin kanssa.

– Se on välttämättömyys. Kriittinen infrastruktuuri ja, sanon suoraan, keskeinen osaamispotentiaali löytyvät yksityissektorilta. Nyt se, miten yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin välillä saadaan todella tiiviiksi, on avaintekijöitä, jotta nämä kyberturvallisuuden tavoitteet saavutetaan.

Kansainvälisesti verrattuna Suomen asiat ovat Limnéllin mukaan nyt hyvällä mallilla. Suomesta löytyy tällä hetkellä sellaista osaamista, jolle on kysyntää myös muualla maailmassa.

– Meillä on tällä alalla hyvin voimakas osaamispotentiaali. Se, mitä tällä hetkellä meidän koulutusjärjestelmässä alkaa yhä enemmän tapahtua, tulee toivottavasti takaamaan sen, että osaamista löytyy. Se on meidän kansallinen vahvuutemme.

- Nyt on luotu suuntaviivoja, mutta nyt on aika kääriä todella hihat ja lähteä työhön. Siihen me tarvitsemme koko suomalaisen yhteiskunnan mukaan.

(MTV3)

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 24.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.