Tietoturvauhkiin varaudutaan - Suomi haluaa johtavaksi kybermaaksi lähivuosina

Suomi haluaa olla kolmen vuoden päästä maailmanlaajuinen edelläkävijä tietoverkkoihin kohdistuviin uhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriöiden hallinnassa. Näin linjaa hallituksen torstaina hyväksymä maan historian ensimmäinen kyberturvallisuusstrategia.

– Tavoite on kova. Olen kuitenkin vakuuttunut, että meillä on kaikki edellytykset päästä siihen, puolustusministeri Carl Haglund (r.) toteaa.

– Kyberuhat asettavat haasteen modernille tietoyhteiskunnalle. Lähes päivittäin voimme lukea, kuinka jotkut hyödyntävät tietojärjestelmiemme haavoittuvaisuuksia ja tekevät haittaa. Strategian visio on se, että Suomi kykenee jatkossakin suojaamaan elintärkeitä toimintoja kyberuhkia vastaan kaikissa tilanteissa.

Tavallinen tallaaja törmää tietoturvauhkiin lähinnä saastuneiden nettisivustojen tai tietoja urkkivien roskasähköpostien kautta. Kyberturvallisuus, siis nykyiselle tietoyhteiskunnalle elintärkeiden tietoverkkojen ja -järjestelmien toimivuuden takaaminen, on kaukana hänen arkipäivästään.

– Ei se ole sellainen asia, joka arjessa kansalaiselle paljon näkyy. Pitää vaan luottaa, että homma on hanskassa, strategian kirjoittaneen työryhmän puheenjohtaja, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran yliasiamies Mikko Kosonen sanoo.

Homma on Suomessa hanskassa, pitkälti huipputason IT-osaamisen ja julkisen sekä yksityisen sektorin hyvän yhteistyön myötä. Tuore strategia pyrkii vahvistamaan tilannetta kokoamalla toimijoita vielä tiiviimmin yhteen, ja jos kunnianhimoinen tavoite maailman ykkössijasta toteutuu, se tietää myös kilpailuetua nykymaailmassa.

– Sitä vastuuta ei voida antaa vain jollekin yhdelle toimijalle, puolustusvoimille tai poliisille. Useissa maissa näin on, ja silloin loppuu yksityiseltä sektorilta halu ja kyky yhteistyöhön. Ja yksityinen sektori kuitenkin istuu kaiken tämän teknologian ja sen kriittisen infrastruktuurin päällä, Kosonen hehkuttaa suomalaista, kansainvälisestikin ainutlaatuista yhteistyömallia.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 24.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat