Mainos

Tietoturvapäivän kohteena koululaisten internetin käyttö

Tänään vietettävän kansallisen tietoturvapäivän erityisenä kohteena ovat peruskoululaiset, heidän opettajansa ja vanhempansa.

Kansallisen tietoturvapäivän tämänvuotisena tavoitteena on, että turvallinen internetin käyttö on kouluissa näkyvästi esillä ja tietoturvatieto kulkee oppilaiden mukana myös koteihin.

Lasten internetin käyttö on yleistynyt viime aikoina merkittävästi. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan 10-vuotiaista lapsista jo lähes 80 prosenttia käyttää internetiä kotonaan ja internetin käyttö alkaa usein jo ennen esikouluikää.

Suomen aloitteesta tietoturvapäivää vietetään tänä vuonna Euroopan-laajuisesti.

Lapset antaisivat vanhemmille oikeuden valvoa internetin käyttöä

Pelastakaa Lapset ja Elämä on parasta huumetta (EOPH) ry ovat tehneet internetiä käyttävien lasten ja nuorten parissa haastattelututkimuksen. Suurin osa vastanneista oli sitä mieltä, että oma netinkäyttö on hallinnassa. Kuitenkin lähes 4 prosenttia eli 111 vastaajaa koki itse käyttävänsä nettiä liikaa.

-Joka kymmenes vastaaja oli ollut netissä yli 20 tuntia putkeen, sanoo projektivastaava Lari-Valtteri Suhonen EOPH:sta.

Toinen merkittävä haastattelututkimuksen tulos oli se, että yli 90 prosenttia kotona asuvista vastaajista näki vanhempien oikeutena ja vastuuna tarkkailla ja tarvittaessa puuttua lapsen netinkäyttöön.

Suhonen muistuttaa, että lastensuojelulaki tuo mukanaan myös oman näkökulmansa. Vanhempien ja huoltajien vastuulla on myös lapsen netin käyttö. Näin asian kokevat myös tutkimukseen vastaajat.

-Olisi tärkeää keskustalla lapsen ja nuoren kanssa netinkäyttöön liittyvistä asioista ja määritellä selkeitä sääntöjä. Tämä luo myös turvallisuudentuntua lapselle, hän sanoo.

Yhdistysten suunnittelema kysymyssarja pyöri äsken neljän päivän ajan nuorten netissä suosiman Habbo Hotel -ympäristön etusivulla. Siihen vastasi lähes 3000 palvelun käyttäjää. Suurin osa oli alaikäisiä ja asui kotona.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.