Mainos

Tietoteknologia vauhdittaa talouskasvua teollisuusmaissa

Sijoitukset tietokoneisiin, niiden oheislaitteisiin ja tietoliikenteeseen vauhdittavat talouskasvua teollisuusmaissa.

Näin päättelee professori Matti Pohjola, joka on tutkinut YK:n WIDER-instituutille tietoteknologiainvestointien osuutta talouskasvuun eri maissa. Kasvun ja tietoteknologian käytön yhteyksiä erityisesti Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa, Singaporessa ja Suomessa selvittänyt Pohjola kertoi tutkimushankkeen tuloksista kansantaloustieteen kesäpäivillä Jyväskylässä tänään.

Pohjolan mukaan etenkin Yhdysvalloissa vallinneet käsitykset informaatioteknologiaan sijoitettujen pääomien alhaisesta tuottavuudesta ovat muuttumassa, kun IT-investointien osuus kansantuotteen kasvusta on sielläkin aivan viime vuosina selvästi kohonnut. -Näyttää siltä, että niin sanottu tuottavuusparadoksi onkin ollut yhdysvaltalainen ilmiö. 39 maan poikkileikkausvertailu osoittaa, että OECD-maissa informaatioteknologian investoinneilla on selvästi ollut vahva vaikutus talouskasvuun. Kehitysmaissa sen sijaan tarvitaan ensin sijoituksia perusrakenteisiin, Pohjola arvioi.

Matti Pohjola tunnustaa vähitellen itsekin uskovansa, että oikein toteutettuna siirtyminen tietoyhteiskuntaan voi olla hyvä hanke. -Mutta tietoyhteiskunnan sisältö ei saa olla niin laite- ja teknologiakeskeinen kuin se Suomessa on ollut. Kysymys ei ole vain kännyköistä ja verkkoyhteyksistä, vaan siitä, mitä hyötyä niistä on käyttäjille, Pohjola huomauttaa.

Pohjola arvioi varovasti keskustelua informaatioteknologiaan perustuvasta ns. uudesta taloudesta. -Digitaalinen teknologia ei muuta talouden pelisääntöjä, jotka ovat suhteellisen pysyviä, mutta digitaalisten tuotteiden markkinat ovat erilaiset kuin perinteisten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.